Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция

...
Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция
Коментари Харесай

Росен Христов: Преговорите за газа с Турция напредват изключително бързо

Преговорите за доставка, пренос и закупуване на газ с Турция напредват извънредно бързо. Това стана ясно от срещата на министъра на енергетиката Росен Христов с управлението на турската държавна енергийна компания Боташ, която се организира в събота.

Предишния ден министър Христов беседва с турския си сътрудник Фатих Дьонмез, по чиято покана бе единственият задграничен енергиен министър на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул. Другата седмица се чака да се завършват главните параметри по дълготраен контракт за потенциал на терминали в Турция и подобен в преносната мрежа на Боташ. По самодейност на турската страна, срещата се организира в Ritz Carlton, където в символ на почитание бе повдигнат българският байрак.

Това е втората среща, която организират двете страни, откакто президентът Румен Радев бе на публично посещаване в Турция на 9 декември. Сред тематиките за съдействие, които той разиска с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, съществена бе и енергетиката.

Министър Христов бе съпроводен от шефовете на Булгаргаз - Деница Златева, на Булгартрансгаз - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

След визитата си в Турция, министър Христов отпътува за Болград, Украйна, където ще даде помощ за българите, които са 70% от популацията на града. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР