Преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония и

...
Преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония и
Коментари Харесай

Захариева: Да не се отлагат преговорите със Северна Македония и Албания

Преговорите за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания не би трябвало да се отсрочват поради френското предложение за нова методология за договарянията за присъединение. Тези процеси могат да вървят редом.

Това акцентира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията в София, отдадена на Западните Балкани.

Тя изрази вяра, че през идващите 6 месеца двете страни ще получат зелена светлина за започване на договаряния.

" Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че Европейски Съюз не може да вземе решение. Вината не е единствено в съюза. Голяма отговорност имат и страните -кандидатки ", съобщи Захариева.

Тя прикани 6-те страни да правят нужните промени, въпреки и от време на време те да са мъчителни и скъпи.

Външният ни министър направи обзор на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като акцентира, че " на Балканите нещата в никакъв случай не са черни или бели ".

Имаме подписан контракт за другарство и добросъседство със Северна Македония, само че въпреки това той не се извършва с задоволително положително движение, изключително в частта за историята. Има отворени доста преговорни глави с Черна гора, само че и блокиран разговор сред Белград и Прищина. Също по този начин лиши година да бъде образувано държавно управление в Босна и Херцоговина и в това време има прогрес в евроатлантическата интеграция с приемане на проект за деяние и съдействие на страната с НАТО.

Екатерина Захариева акцентира приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейски Съюз, както и политици, и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност.

Организатори на форума са Фондацията за европейска промяна " Ню Дайрекшън " и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска промяна " Ню Дайрекшън " е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР