Преговорите за Брекзит, европейската система за предоставяне на убежище и

...
Преговорите за Брекзит, европейската система за предоставяне на убежище и
Коментари Харесай

Бежанците, еврозоната и Брекзит са ключовите теми на Европейския съвет днес и утре

Преговорите за Брекзит, европейската система за даване на леговище и промените в еврозоната ще са основните тематики на Европейския съвет, който се организира през днешния ден и на следващия ден.

Очаква се също на специфична гала по подписването водачите на Европейския съюз да отбележат началото на основния пакт за усилване на военното съдействие.

Бежанци

На вечеря в четвъртък европейските ръководители, дружно с Англия, ще обсъдят реформирането на системата за даване на леговище и по-конкретно наложителните квоти за бежанците.

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят по какъв начин да лимитират още повече имиграцията, само че са разграничени по въпроса какво да вършат с бежанците, които въпреки всичко ще стигнат до Европа, написа " Ройтерс ".

Председателят на Европейския съвет Доналнд Туск предложи да се сътвори нов финансов инструмент в многогодишния бюджет на блока от 2021 година, с цел да " спре незаконната миграция ".

Въпросът какво да се прави с бежанците, които са съумели да стигнат до Европейски Съюз, разделя страните членки, също както преди две години в разгара на мигрантската рецесия.

Италия, Гърция, както и богати дестинации за бежанците като Германия, желаят всички страни членки да са задължени да одобряват избран брой търсещи леговище.

Няколко източни страни обаче отхвърлят наложителните квоти, тъй като съгласно тях мюсюлманските бежанци ще подкопаят националния им суверенитет и сигурността. Вместо това те желаят да оказват помощ с пари, екипировка и личен състав за управление на европейските граници.

Европейската комисия предходната седмица съобщи, че ще предяви иск в Съда на Европейски Съюз против Чехия, Унгария и Полша, тъй като не са изпълнили отговорностите си по отношение на разселването на мигранти.

Според документ, забелязан от " Гардиън ", в четвъртък Туск ще каже на европейските ръководители, че наложителните квоти са провокирали разделяне и са били неефективни – знак, че е подготвен да изостави политиката, която разпалва остри разногласия на континента.

Решение за Брекзит

Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да решат в петък дали да дадат зелена светлина за старта на договарянията с Англия за преходния интервал след Брекзит и бъдещите търговски връзки, написа организация " Франс прес ".

Те обаче бяха обезпокоени от коментара на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, който предизвести, че Англия няма да заплати " сметката за развода ", изчислена на 40-45 милиарда евро, с Европейски Съюз без комерсиално съглашение.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че договарянията за Брекзит ще преминат към втората фаза на разискване на търговията, откакто е оценил, че е реализиран " задоволителен прогрес " по договорката за развода.

Еврокомисията искаше да записва задоволително огромен прогрес по три основни въпроса (правата на жителите, финансовите отговорности на Англия и границата с Ирландия), преди да извърши желанието на Лондон да стартират диалози за бъдещите търговски връзки.

Реформи в еврозоната

Лидерите на Европейски Съюз, този път без Англия, в петък ще обсъдят и по какъв начин да реформират еврозоната – главен приоритет за френския президент Еманюел Макрон и за ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Миналата седмица Европейската комисия показа пътна карта за задълбочаване на икономическия и паричен съюз. Тя включваше оферти за основаване на Европейски паричен фонд на основата на Европейския механизъм за непоклатимост, пост европейски министър на стопанската система и финансите и нов стабилизационен инструмент.

Макар всички 27 държавни управления да са съгласни, че една постоянна и устойчива на шокове еврозона е в полза на всички, има разнообразни отзиви по въпроса какво тъкмо би трябвало да се направи и с каква скорост.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (122)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР