Преговорите за бъдещо управление между Продължаваме промяната, БСП, Има такъв

...
Преговорите за бъдещо управление между Продължаваме промяната, БСП, Има такъв
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: споразумението за управлението на страната е подписано

Преговорите за бъдещо ръководство сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " са към край. " Дневник " следи събитията онлайн.

16:18БСП издигна Нинова за вицепремиер, от трима министри, един е споренЕдинодушно със 138 гласа " за ", нито един " срещу " и нито един " въздържал се " Националният съвет на Българска социалистическа партия утвърди съдружното съглашение за сформиране на държавно управление и претендентите на Българска социалистическа партия за вицепремиер и министри - за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, за министър на труда и обществената политика Георги Гьоков, за министър на туризма Христо Проданов и за министър на земеделието Иван Иванов, заяви пресцентърът на Българска социалистическа партия.

 Преговорите за кабинет: съглашението за ръководството на страната е подписано
© Юлия Лазарова

Още вижте 14:53Нинова стартира трима депутати за министри  Преговорите за кабинет: съглашението за ръководството на страната е подписано
© Юлия Лазарова
Корнелия Нинова да е вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността в кабинета " Петков ", а депутатите Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов надлежно министри на труда и обществената политика, на земеделието и на туризма, разисква Националният съвет на Българска социалистическа партия по предложение на управлението от Нинова бюро, потвърдиха присъстващи пред " Дневник ".

Георги Гьоков е дълготраен народен представител от левицата, той беше част и от преговорния екип на социалистите за съдружното съглашение по обществените тематики. Преди година той беше посочен от " Позитано 20 " като, откакто дружно с някогашния министър Емилия Масларова беше посочен отпред на обществения съвет на " Позитано 20. Съветите - общо 17 на брой, бяха избрани, с цел да пишат по ресори различни политики на тези на кабинета " Борисов 3 ".

Христо Проданов е зам.-председател на парламентарната група на левицата, народен представител е от 2017 година насам.

Иван Иванов стартира пети парламентарен мандат и към този момент има един несполучлив опит да влезе в изпълнителната власт. През 2013 година за няколко часа беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, само че беше освободен от тогавашния министър председател Пламен Орешарски, откакто се появи информация, че е оглавявал клон на групировката СИК в Шумен.

Информацията беше оповестена в медии след инспекция в осведомителната система ДАКСИ. Тя демонстрира, че от 1995 година Иван Валентинов Иванов е шеф на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски областен съд от 20 декември 1995 година по фирмено дело 217/1995 година Няколко дни, откакто беше освободен, от ГЕРБ желаеха Конституционният съд да приключи пълномощията на Иванов с претекста, че той не е подал оставка и не е освободен като депутат, като по този начин е съвместявал двата поста. Съдът единомислещо реши, че той може да довърши депутатския си мандат.13:49В момента тече закритото присъствено съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия, на което би трябвало да бъдат утвърдени съдружното съглашение и имената на министрите от левицата.

На влизане на " Позитано " 20 двама от критиците й Кирил Добрев и Антон Кутев споделиха пред публицисти, че биха подкрепили Корнелия Нинова за вицепремиер, само че значимото е да не е ръководител на Българска социалистическа партия.13:33Теодора Генчовска е претендентът на " ИТН " за министър на външните работи  Преговорите за кабинет: съглашението за ръководството на страната е подписано
© Стопкадър от 7/8

Теодора Генчовска е номинацията на " ИТН " за министър на външните работи в бъдещия съдружен кабинет с мандата на " Продължаваме промяната ", заяви БНР, цитирайки свои източници.

Първо партията на Слави Трифонов оферираше Димитър Гърдев за поста, само че се появиха изявления за грешки в биографията му. Генчовска беше препоръчана за министър на защитата в двата проектокабинета на " ИТН " в предходния парламент. Тя е била основен специалист към администрацията на президента Румен Радев. 12:44Кабинетът евентуално ще бъде гласуван в понеделник  Преговорите за кабинет: съглашението за ръководството на страната е подписано
© Юлия Лазарова
" Продължаваме промяната " събира подписи за привикване на изключително съвещание на Народното събрание в понеделник, на което да бъде гласувано постоянното държавно управление. Това удостовери в коридорите на Народното събрание депутатът и претендент за министър на нововъведенията и растежа от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер. Той отхвърли да разяснява по кое време президентът Румен Радев ще връчи мандата за сформиране на държавно управление.
 Преговорите за кабинет: съглашението за ръководството на страната е подписано
© Юлия Лазарова

От президентството към този момент не са оповестили по кое време ще бъде връчен мандата на претендента за министър председател Кирил Петков, само че по неофициална информация чакат Българска социалистическа партия да утвърди съдружното съглашение. Тъй като това би трябвало да стане през днешния ден, е допустимо връчването на мандата да е още в събота.

За привикване на изключително съвещание са нужни 48 депутатски подписа, а в групата на " Продължаваме промяната " са 67 народни представители.12:02Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че обединяването гледа с вяра на бъдещото ръководство и ще има принос към него. Той също удостовери, че съглашението ще бъде подписано през днешния ден, като полагането на подписи ще се реализира на двустранна база сред мандотоносителя от " Продължаваме промяната " и останалите съдружни сътрудници.

" Нашата воля е съдружното съглашение да работи в областите, в които ние сме поели отговорност и пред гласоподавателите, и в границите на обединението, за която сме се договорили ", разгласи Христо Иванов. Той разяснява, че са обсъждани съответни имена за съответни позиции, само че е редно да бъдат обявени от " Продължаваме промяната ".

Иванов изброи и главните характерности на бъдещето ръководство: то ще бъде постоянно, само че ще подсигурява една стратегическа цел - да не зависи за своите управнически решения от ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Това е значима причина да стартират някакви промени в дълбочина ", разгласи Иванов и добави: " Не желая никого да подлъгвам - ще бъде комплицирано по доста аргументи, само че всички ние би трябвало с нужната съвестност да работим тези сложности да бъдат преодолени ".


11:50Каква е структурата на кабинета " Петков " и кои са претендентите за министри - четете.10:50Коалиционното съглашение може да бъде подписано още през днешния ден  Преговорите за кабинет: съглашението за ръководството на страната е подписано
© Дневник

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " и претендент за министър председател Кирил Петков разгласи в коридорите на Народното събрание, че се надява съдружното съглашение за бъдещо ръководство да бъде подписано през днешния ден до часове.

" В момента изчакваме съвещанието на нашите сътрудници от Българска социалистическа партия (за пленума на социалистите четете ), с цел да забележим, че всичко при тях е оторизирано за сключване ", добави Петков и назова " педантизъм " въпроса на публицисти дали съглашението ще бъде подписано с всички сътрудници или поотделно.

" Ние ще бъдем поръчител като най-голямата политическа мощ, тъй че дали ще подпишем дружно всички, ще видите, уповавам се, една обща фотография ", добави Петков. Той разгласи, че подписването няма да се реализира пред медиите.

До края на деня ще бъде оповестено съдружното съглашение, а в на следващия ден ще бъде разгласен и цялостният състав на Министерския съвет.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР