Преговорите в последната минута между Израел и Хамас за удължаване

...
Преговорите в последната минута между Израел и Хамас за удължаване
Коментари Харесай

Неподвърдената гибел на семейство заложници може да засенчи преговорите за примирие в Газа

Преговорите в последната минута сред Израел и Хамас за удължение на примирието в Газа бяха засенчени в сряда от непотвърдено известие на Хамас, че 10-месечно бебе израелски пленник и фамилията му са били убити при израелските бомбардировки , предава Ройтерс.

Малко преди окончателното освобождение на дамите и децата заложници, планувано според примирието, военното крило на Хамас сподели, че най-малкият пленник, бебето Кфир Бибас, е било убито при по-ранна израелска бомбардировка, дружно с четиригодишния му брат Ариел и тяхната майка. Баща им също е арестуван.

Израел сподели, че ревизира изказванието, което е евентуално взривоопасно, защото фамилията е измежду най-известните цивилни заложници, които към момента не са освободени .

Ройтерс не може без значение да удостовери изказването на Хамас. Близките насочиха специфичен апел за свободата на фамилията, откакто децата и техните родители бяха изключени от предпоследната група, освободена във вторник.

Семействата на израелските заложници, които би трябвало да бъдат освободени по-късно в сряда, бяха осведомени по-рано за имената им, последната група, която ще бъде освободена според примирието, в случай че договарящите не съумеят да го удължат . Длъжностни лица не споделиха тогава дали това включва семейство Бибас.

Ръководителите на Хамас в Газа разгласиха лист с 15 дами и 15 младежи, които би трябвало да бъдат освободени от израелските затвори в подмяна на заложниците.

За първи път от началото на примирието описът на палестинците, които би трябвало да бъдат освободени, включва палестински жители на Израел, както и поданици на окупирана територия.

Палестински чиновник сподели по-рано пред Ройтерс, че макар желанието и на двете страни да удължат примирието, към момента не е реализирано съглашение . Все още се водят полемики с медиаторите Египет и Катар, сподели служителят.

Говорителят на израелското държавно управление Ейлон Леви сподели, че, само че отхвърли да даде повече детайлности.

" Ние вършим всичко допустимо, с цел да изведем тези заложници. Нищо не е доказано, до момента в който не бъде доказано ", сподели Леви пред кореспонденти в Тел Авив. " Говорим за доста чувствителни договаряния, в които човешки животи висят на косъм.

След като завърши освобождението на заложниците, боевете ще се възобновят, сподели той: " Т ази война ще завърши с края на Хамас ".
 Блинкън още веднъж лети към Израел: Ще работи за удължение на паузите в Газа
Блинкън още веднъж лети към Израел: Ще работи за удължение на паузите в Газа

Той също по този начин ще посети Йордания и Обединените арабски емирства тази седмица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР