Преговорите в Берлин за решаване на косовския въпрос завършиха без

...
Преговорите в Берлин за решаване на косовския въпрос завършиха без
Коментари Харесай

Преговорите за Косово продължават в по-тесен формат с посредник ЕС

Преговорите в Берлин за решение на косовския въпрос приключиха без особени резултати. Следващата среща ще бъде в Париж на 1 и 2 юли, оповестяват белградските издания.

Формални резултати няма, нямаше гласоподаване, резултатът от срещата е продължение на договарянията в по-тесен формат с посредничеството на Европейски Съюз, Германия и Франция, декларирал сръбският президент Александър Вучич.

Вучич показал, че албанците са изразили мнението, че Сърбия би трябвало да признае Косово, няма да има никаква автономност за сърбите в Косово, няма да има никаква нова Република Сръбска, нито изпълнителни пълномощия за Съюза на сръбските общини, отбелязва в. " Данас ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Сръбският президент подчертал, че Сърбия не е имала нито едно изискване, с изключение на да бъдат анулирани косовските мита върху вноса на артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина, " само че някои други са сметнали, че по-важно от разговора е митата да останат ".

Вучич показал, че сръбската делегация в Берлин е имала " серия тежки срещи " и изразил признателност на уредниците на срещата - немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Вестник " Политика " отбелязва, че участниците в берлинската среща са изтъкнали смисъла на инклузивния и транспарантен преговорен развой, който би трябвало да бъде придружен от старания за подсилване на доверието, като се съгласили и да интензифицират напъните за определяне на районна икономическа зона. Всички участници удостоверили желанието си да сътрудничат в границите на берлинския развой и се съгласили, че ще развият съдействие, с цел да предотвратят радикализацията и да се борят срещу тероризма, противозаконната търговия с оръжие и незаконната миграция, написа белградският вестник " Политика ".

Участниците подчертали непоколебимата си отдаденост на демокрацията, върховенството на закона, положителното ръководство, битката с корупцията и проведената престъпност, както и укрепването на ролята на гражданското общество и самостоятелните медии, написа белградският в. " Политика ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР