Преговорите с Volkswagen за изграждане на автомобилен завод у нас

Преговорите с Volkswagen за изграждане на автомобилен завод у нас ...

Преговорите с VW не са приключили, има и други възможности!.


Преговорите с Volkswagen за изграждане на автомобилен завод у нас са започнали през ноември 2018 г. и все още не са приключили. Това заяви арх. Любомир Станиславов, който е бил участник в договарянето от българска страна.

"Ние нямаме официално потвърждение или решение на Volkswagen, докато тези две неща факт, все още има шанс. Да, има определени стъпки, които се случват в Турция в тази посока. Над пет пъти Надзорният съвет на автомобилния гигант не одобрява тази сделка, в Турция. Това означава, че има нещо, което ги спира", уточни преговарящият по сделката.

Той беше категоричен, че разговорите с VW ще продължат, защото има и други възможности.Още по тематаИкономисти: Докато се дава "на калпак", реформата е трудна4 окт 2019 12:049Германци обясняват, защо VW предпочете Турция, а не България 3 окт 2019 08:20430Volkswagen призна: На финала с Турция сме 26 сеп 2019 14:54456

"Ние участвахме в конкурс за завод за изграждане на малки SUV във фаза 1 и големи SUV модели във фаза 2. Той трябваше да бъде разположен в Източна Европа. На финала на конкурса останаха три терена – Кремиковци до София, другите два са в Турция, при това в азиатската част", каза още арх. Станиславов пред bTV.

По думите му е възможно в хода на преговорите заданието на конкурса да се е променило. Архитектът заяви, че според турската преса в страната им ще се правят големи седани, а не SUV модели, както е било по условие.

"Напълно възможно е Volkswagen да е получила предложение, което е било изключително атрактивно и мениджмънтът не е могъл да откаже, да е сменил своята стратегия", допълни участникът в преговорите.

Според арх. Станиславов, българският терен е бил най-добър откъм инфраструктура в Източна Европа. Той допълни, че липсата на достатъчно добре подготвените кадри да е било едно от възможните притеснения на немския автомобилен гигант.

"За да правите автомобилна индустрия се нуждаете от големи терени, инфраструктура и много хора, които да са добре квалифицирани. Автомобилната индустрия може да случва само със съдействието на държавата", посочи той.

Автомобилният експерт заяви, че очаква други продукти на VW да започнат да се произвеждат у нас, а SUV моделите да си продължат да се правят в завода в Чехия.
 
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg