Преговорите по параметрите на Националния рамков договор за 2019 г.

...
Преговорите по параметрите на Националния рамков договор за 2019 г.
Коментари Харесай

Започват преговорите по Националния рамков договор за 2019 г.

Преговорите по параметрите на Националния рамков контракт за 2019 година стартират от през днешния ден. Това оповестиха от Българския лекарски съюз. Те се надяват в границите на полемиките от Касата да се съобразят с някои съществени параметри, за които упорстват лекарите. По предварителна информация към този момент е реализирана сделка за главното искане на експертите – а точно – да няма преразпределение на разноските по пера.
В края на октомври от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари излязоха с отворено писмо, в което приканват да не се отстрани съсловната организация от действителни договаряния, както се случи през 2016-та година, тъй като в Преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета на Касата още веднъж се залага официална роля на Лекарския съюз. От Сдружението прибавят още, че тази „ порочната процедура “да се вършат промени в Закони през Преходни и заключителни разпореждания би трябвало да спре.
Лекарите сигнализират, че през последните 3 години средствата за първична извънболнична здравна помощ понижават. Затова те желаеха да се усилят средствата за първична извънболнична помощ. Лекарите упорстват още да се трансформират условията за осъществяване на профилактичните прегледи, както и да се увеличи успеваемостта при контрола при отсъствие на пациентите на тези прегледи.
От Сдружението упорстват още запасът на НЗОК да се употребява единствено при преразход, където е належащо. В съвещанията на експертно равнище сред договорните сътрудници - БЛС и Националната здравноосигурителна каса, ще вземат участие бордовете по специалности. На първите съвещания ще бъде обсъждана болничната помощ.
Приоритетно ще бъдат дискутирани цените и размерите на медицинските действия за 2019 година, методиките за остойностяване и закупуване, контролът, глобите и арбитражът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР