Преговорите по минималната работна заплата по сектори започват от следващият

...
Преговорите по минималната работна заплата по сектори започват от следващият
Коментари Харесай

Преговорите по минималната заплата по сектори започват с база 650 лв.

Преговорите по минималната работна заплата по браншове стартират от идващият месец, оповестява Ваня Григорова от КТ “Подкрепа ” за 24 часа. Има възможност те да продължат до началото на септември.
Базата, от която стартират диалозите сред синдикати и браншови организации е съществена минимална заплата от 650 лв.. Това е сумата, написана в тригодишната прогноза на държавното управление за 2021 година
Върху нея към този момент ще се надгражда заплащането по браншове, съгласно квалификацията и специалността.
“Това значи, че ще има единна минимална заплата за цялата страна, само че по обособени действия може да има и други. Хубавото е, че тези други минимални заплати ще бъдат равни на или по-високи от националната минимална заплата ”, изясни икономическият консултант на КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова.
И напомни, че по време на договарянията работодателите желаеха да няма национална минимална заплата. Т.е. да няма открит низък предел, под който да не може да се слиза.
“Ако държавното управление съблюдава обещанието си за 650 лева минимална заплата, това ще бъде долната граница при договарянията. След това в икономическа активност “добив на въглища ” за квалифицираните служащи да вземем за пример минимумът може да стане 750 лева, а за неквалифицираните да остане 650 лева ”, сподели тя. Уточни, че това са единствено примерни стойности.
Даде и различен образец - за железопътен превоз съответните заплати може да са 800 и 700 лева Но няма да са под националното минимално трудово заплащане.
“Финалните резултати не са предопределени. Зависи от преговорната мощност на двете страни - по-слабият ще би трябвало да одобри повече взаимни отстъпки. Или би трябвало да стане по-силен, с цел да не му се постанова да ги прави взаимни отстъпки ”, разяснява още Григорова.
Но какъвто и да е салдото на силите, минимумът на национално равнище се резервира. И това, при целия напън в това число за анулация на МРЗ, не е за подценяване, счита Григорова.
От 2021г. минималната заплата към този момент по отрасли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР