Преговорите по финансовите разчети на проектозакона за личната помощ ще

...
Преговорите по финансовите разчети на проектозакона за личната помощ ще
Коментари Харесай

Преговорите зас финансовите разчети на проектозакона за личната помощ продължават

Преговорите по финансовите планове на проектозакона за персоналната помощ ще продължат и следобяд. Освен майки на деца с увреждания, на срещата при министър Бисер Петков взе участие и националният омбудсман Мая Манолова. Протестиращите майки и Мая Манолова не разясниха пред публицистите никакви финансови планове. " Нямаме вести сега. Утре има съвещание на Националния съвет на хората с  увреждания, по време на което ще бъде разискван законопроектът с финансовите планове, с вероятните разновидности, тъй че имаме един справедлив период, на следващия ден в в часа, само че просто до тогава, или най-малко до края на днешния ден, мъчно можем да приказваме за цифри ", изясни Манолова.Работата се спъва поради действителен указател за хората с увреждания. Този, който е направен по европроект в Агенцията за хората с увреждания, не прави работа. " Той е кух, като организацията. Те незнаят какви са характерните потребности на хората с увреждания, какви неща се намират и какво им е нужно. Два милиона са усвоени, а ние питаме къде е регистърът? ", сподели Вера Иванова. Законът за персоналната помощ на хората с увреждания би трябвало да е оптимално акуратен, добави Росица Букова, ръководител на Движението на българските майки. " Не можем да си позволим да не бъдем прецизни, когато има числа и това са съществени числа, ние би трябвало да бъдем в действителност доста взискателни във връзка с хората, които  имат потребност от тях. " След София, Варна и Бургас, фамилии на деца и младежи с увреждания направиха протестен палатков лагер и в Русе - пред постройката на общинската администрация. 
Родителите на деца и младежи с увреждания упорстват както за нарастване на инвалидните пенсии, по този начин и за съответно използване на разпоредбите за разпределяне на помощни средства:

" Имам една вуйна, която има епилепсия. Преди три години й дадоха антидекубитален дюшек. Тя се чуди какво да го прави. Ето къде са непотребните пари. На човек, който няма потребност, му се дава, а страната ги заплаща.

" Да не ви изяснявам за  количката на сина ми. За две гуми за ремонт, " Социални грижи " ни отпуснаха 460 лв.. Какви гуми купуваме ние? Аз нямам доверие да костват толкоз. Къде отиват тези пари? Разликата къде отива? ", изясни протестираща майка.

Протестът на родителите в Русе ще продължи до момента в който не се създадат стъпки за смяна на системата за обществено подкрепяне.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР