Преговорите по Брекзит започват. Очаква се Великобритания да напусне ЕС

...
Преговорите по Брекзит започват. Очаква се Великобритания да напусне ЕС
Коментари Харесай

Начало на преговорите за Брекзит

Преговорите по Брекзит стартират. Очаква се Англия да напусне Европейски Съюз в края на март 2019 година - две години откакто Тереза Мей започва публично процедурата по излизането на Англия от Европейския съюз на 29 март тази година.

Лидерите на 27-те страни в Европейски Съюз одобриха единомислещо насоките за договаряния с Англия за Брекзит.

Сред главните точки е условието Европейски Съюз да контракти изискванията по проведеното излизане на Англия от блока, като първо дефинира по какъв начин жителите на Англия и Европейски Съюз, компаниите и други юридически лица ще бъдат наранени и по какъв начин Англия ще се отдели от Европейски Съюз.

Европейски Съюз ще разисква бъдещите си връзки с Англия " единствено в светлината на постигнатия прогрес " по тези въпроси, се споделя в тактиката за договарянията.

Първи приоритет на Европейски Съюз ще бъде гарантиране на правата на жителите на Европейски Съюз във Англия, надлежно правата на английските жители в страни от Европейски Съюз.

Англия ще би трябвало да уреди всевъзможни финансови отговорности, които е поела преди датата на контрактуваното й излизане от Европейски Съюз.

Бъдещото местоположение на организации и други институции на Европейски Съюз, които в този момент са във Англия, ще бъде несъмнено от 27-те страни членки. Европейски Съюз ще работи с Англия за улеснение на преместването им.

Призовава се за намиране на " гъвкави и реформаторски " решения за отбягване на определяне на твърда граница (със непоколебим контрол) сред Ирландия и Северна Ирландия.

Никое бъдещо съглашение сред Европейски Съюз и Англия не може да важи за Гибралтар без единодушието на Испания. Гибралтар е английска територия, над която Испания също има искания.

Европейски Съюз ще се стреми да работи с Англия като непосредствен сътрудник в бъдеще, обаче напускането на Европейски Съюз значи, че Англия не може да употребява същите права и преимущества като страните членки, в това число преимуществата на единния европейски пазар.

Европейски Съюз ще се стреми към " уравновесено, амбициозно и широкообхватно " съглашение за свободна търговия с Англия, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар.

Европейски Съюз ще се стреми към съдействие и в други области с изключение на търговията, да вземем за пример сигурността.

Лидерите на Европейски Съюз дадоха обещание да одобряват английската провинция Северна Ирландия в съюза, в случай че жителите й гласоподават на референдум да се обединят с Република Ирландия (Ейре), която е член на Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР