Преговорите на бъдещите коалиционни партньори по темата Труд и социални

...
Преговорите на бъдещите коалиционни партньори по темата Труд и социални
Коментари Харесай

ИТН и ДБ в спор за майчинството, коалицията иска промяна в ТЕЛК

Преговорите на бъдещите съдружни сътрудници по тематиката " Труд и обществени грижи " започва в 10.00 ч. през днешния ден. Дискусията се води от Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната ". Първата дума той даде на Българска социалистическа партия - Георги Гоьков. Социалистът изиска първо приемане на бюджета за 2022 година, като акцентира, че без него полемиката е загуба на време.

Гьоков предложи въвеждане на фамилно подоходно облагане, поддръжка за фамилии с ниски приходи, дотация от 200 квтч на месец за електрическа енергия за енергийно небогати, както и опция за разсрочено заплащане на сметките за ток и подсигуряване на дърва за огрев.

Българска социалистическа партия настоя още веднъж за безвъзмездни детски градини, ясли и медикаменти за деца до 14 година и еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от 1 до 4 клас, а за тези от 1 до 12 клас - безвъзмездни учебници.

Левицата желае да остане до края на изключителното епидемиологично състояние. Еднократна помощ от една минимална работна заплата за независимо наетите в области с ограничаващи ограничения, а за младите фамилии - 500 лева за първо дете, 1000 лева за второ и 1500 за трето, както и безвъзмездни инвитро процедури. Георги Гьоков разгласи, че Българска социалистическа партия предизвиква модела на три деца в България.

Акцентът на Българска социалистическа партия е върху данъчно облекчение за работещи родители - необлагаем най-малко от 500 лв. за дете, както и нулев налог на приходите от труд на хората до 26 година
 Увеличаването на майчинството не взема решение демографската рецесия
Увеличаването на майчинството не взема решение демографската рецесия

А и главните проблеми на родителите

От страна на Има Такъв Народ желаеха Национална карта на потребностите и обществените услуги. Мика Зайкова, която не влиза в бъдещия парламент, взе думата. Тя изиска от името на партията на Слави Трифонов цялостен разбор на пенсионната система, смяна на категориите на труд, минимална пенсия, близка до сумата за издръжката на живот, и напредък на оптималния застрахователен приход. Минималната пенсия да е 50% от междинната работна заплата - желае още Зайкова.

Има Такъв Народ желае унищожаване на ТЕЛК решение , повишението на минимума на персоналната помощ от 12 на 15 ч., увеличение на ставката от 1.2 до 1.4., формулировка за енергийна беднотия.

За фамилиите с деца до 7 година се предлага разсрочена помощ от 24 минимални работни заплати за годините.

По тематиката изоставени деца Таня Пенева от Има Такъв Народ постави акцент върху настаняването на деца в институции - да е единствено до 2 година, като цяло да се понижи изоставянето, да се създаде повсеместен механизъм за предварителна защита.

Има Такъв Народ изиска и указател за насилници и педофили и стратегия за подготовка на обществените чиновници, както и проверка на деинститулизацията на деца, извършена от ГЕРБ.

Елисавета Белобрадова от Демократична България изиска нова система, заменяща ТЕЛК, която включва преквалификация на хора с увреждания, тя да е регистрира тяхната функционалност и да им се дава опция за работа, а на второ място - работодатели сами да водят курсовете за преквалификация - вместо услуга в Бюрото по труда.
 Ковачева желае от Министерство на здравеопазването още промени за по-адекватни оценки от ТЕЛК
Ковачева желае от Министерство на здравеопазването още промени за по-адекватни оценки от ТЕЛК

Има доста тъжби за това

Стоян Михайлов от Демократична България уточни, че Държавната организация за протекция на детето е с неразбираеми функционалности и бе безапелационен, че би трябвало Закон за държавна организация за хората с увреждания.

В програмата бе записан и Фонд " Достойни старини ", поддръжка и тласъци за работещи родители, кооперативи и по-бързо връщане на работа, бюджет за дълготрайна грижа за възрастните - да се привлекат пенсионери от чужбина. Владислав Панев от Зелено придвижване счита, че би трябвало да има по-добра успеваемост на Сребърния фонд, както и карта за интеграция на етническите българи.

Мика Зайкова прекъсна във връзка с майчинството - тя сподели, че Има Такъв Народ желае поддръжка за майките да си гледат децата 2 година

Асен Василев записа като предложение " без обществени помощи за трудоспособни хора ", както и по-големи санкции и криминализиране на доплащанията на ръка - освен за работодатели, а и за счетоводители, с цел да се изсветлят осигуровките. В програмата влезе и засилен надзор сред Национална агенция за приходите и Бюрата по труда.

След отмора стартират разисквания кои от предложенията ще влязат в управническата стратегия.
 Гълъб Донев: Пенсиите ще се вдигнат приблизително с 14%
Гълъб Донев: Пенсиите ще се вдигнат приблизително с 14%

47% от пенсионерите живеят в риск от беднотия...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР