Преговорите между Великобритания и Европейския съюз от късно снощи (14

...
Преговорите между Великобритания и Европейския съюз от късно снощи (14
Коментари Харесай

Още няма договорка за Северна Ирландия между Брюксел и Лондон

Преговорите сред Англия и Европейския съюз от късно нощес (14 октомври) не доведоха до дефинитивно съглашение за режима по границата сред Северна Ирландия и Ирландия, заяви отговарящият за процеса от страна на Европейски Съюз Мишел Барние, съобщи БГНЕС.
В резултат от безплодните старания и двете страни са изправени пред действителната опция да стартират срещата на върха за развода сред Англия и Европейски Съюз без да имат вид на съглашение. Вариантът " корав Brexit " въобще не е за изключване, а това би било в ущърб и на двете страни.
" Днес разговаряхме с Доминик Рааб (бел. ред. - английският министър по въпросите на Brexit) и английския договарящ екип. Независимо от положените старания, редица основни въпроси, в това число границата сред Северна Ирландия и Ейре, към момента стоят отворени ", написа Барние в Twitter. Той добави, че ще уведоми за развиването на договарянията Европейския парламент и водачите от Европейски Съюз, които ще се съберат в Брюксел в сряда (17 октомври) за идната среща на върха.
" Днес не беше реализирано съглашение. Преди срещата на върха няма да има повече договаряния ", съобщи за Агенция Франс Прес източник, поискал да остане неизвестен.
Говорител на английското държавно управление обаче разгласи, че договарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз " са постигнали същински напредък в редица основни области ". Но добави, че " все пак има още някои нерешени противоречиви тематики ".
Постигането на съглашение за съдействие сред Англия и Европейския съюз след " Брекзит " е изключително значимо за сигурността на Европа, съобщи в това време министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеръми Хънт. " Тази седмица е извънредно значима, както за Англия, по този начин и за нашите европейски сътрудници. Важно е да реализираме съглашение за Brexit, което да почита автономията на Европейски Съюз и суверенитета на Обединеното кралство. То е също по този начин от особена значимост за нашата сигурност, тъй като икономическите взаимоотношения са в основата на всички други партньорски връзки, в това число в областта на сигурността ", акцентира Хънт.
Бившият външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън обаче прикани за опозиция против " натиска ", който Европейският съюз упражнява върху договарянията за Brexit. " След повече от две години безсърдечен напън от страна на Европейски Съюз е време Англия да стартира да се съпротивлява. Европейският съюз се държи към нас с неприкрито пренебрежение ", съобщи някогашният първи посланик на Обединеното кралство.
Джонсън дефинира като " неточност " плана на английското държавно управление, според който Лондон ще вкара специфичен граничен режим по границата с Ейре след Brexit - подобен, който дава отговор на митническите правила на Европейски Съюз. Джонсън и редица други консерватори-евроскептици се застъпват така наречен " канадски вид " на съглашение с Европейски Съюз по сходство на СЕТА. В подобен случай Англия ще получи независимост да взима независими решения по въпросите на вътрешната и комерсиална политика, а също ще може да приключи свободното придвижване на работна мощ и да сътвори уравновесен миграционен механизъм.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР