Преговорите между Великобритания и ЕС за постигане на приятелско споразумение

...
Преговорите между Великобритания и ЕС за постигане на приятелско споразумение
Коментари Харесай

Туск: Има лъч на надежда за споразумение за Брекзит, преговорите продължават

Преговорите сред Англия и Европейски Съюз за реализиране на " приятелско съглашение " за развода са възобновени и напредват макар големите провокации и наближаващия краен период за Брекзит, съобщи " Асошиейтед прес ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че е получил " обещаващи сигнали " от ирландския министър председател Лио Варадкар, че съглашение за напускането на Англия към момента е допустимо, заради което той е отсрочил периода за приключването на диалозите си с Лондон и те не престават.

Говорейки в кипърската столица Никозия, Туск сподели, че за първи път Варадкар и английският министър председател Борис Джонсън са видели " пътека ", по която може да се стигне до договорка. " Трябва да се употребява и най-малкият късмет " за реализиране на съглашение, акцентира Туск.

Часове по-рано Туск бе споделил, че има намерение да постави завършек на договарянията още през днешния ден, само че заради шанса за пробив той в този момент счита, че те могат да продължат и през уикенда. " Няма гаранция за сполучлив излаз и времето на практика е изчерпано ", предизвести той, само че добави, че двете страни би трябвало да употребяват всяка налична опция във времето, оставащо до крайния период за английското овакантяване на Европейски Съюз - 31 октомври. " Брекзит без съглашение в никакъв случай няма да бъде изборът на Европейски Съюз ", сподели Туск.

Сигнал за появилия се оптимизъм е и фактът, че английският министър за Брекзит Стивън Баркли бе посрещнат топло от основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние преди двучасовия им диалог в Брюксел тази заран.

Късно нощес Борис Джонсън сподели, че има " пътека " към съглашение, което ще разреши да се избегне безреден и безценен Брекзит на 31 октомври, а Варадкар уточни, че срещата сред двамата е била " доста положителна ". Главното затруднение към договорка остава режимът по единствената английска сухопътна граница с Европейски Съюз, разделяща Северна Ирландия от Република Ирландия.

В дипломатическите кръгове се спекулира дали при съществуване на късмет за пробив е допустимо да има ново отсрочване на датата за Брекзит, с цел да се даде опция на договарящите да отработят детайлностите и юридически обвързващите елементи, отбелязва АП. Джонсън към този момент сподели, че Англия при всички случаи ще напусне на 31 октомври. Франция също изрази мнение, че крайните периоди не могат да се отсрочват непрестанно. Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален сподели в Париж през вчерашния ден, че не вижда явна причина да се разреши на Лондон ново отсрочване. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (756)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР