Преговорите между САЩ и Канада за предоговаряне на Северноамериканското споразумение

...
Преговорите между САЩ и Канада за предоговаряне на Северноамериканското споразумение
Коментари Харесай

Преговорите за нов търговски договор между САЩ и Канада ще продължат до 5 септември

Преговорите сред Съединени американски щати и Канада за предоговаряне на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) ще продължат на 5 септември. Това заяви непрекъснатият търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър след четиридневни интензивни договаряния на високо равнище, които приключиха през вчерашния ден във Вашингтон без резултат.

Президентът Доналд Тръмп през вчерашния ден осведоми Конгреса, че възнамерява да подпише комерсиално съглашение с Мексико (и Канада, в случай че тя желае) до 90 дни, съобщи Асошиейтед прес.

Мексико и Съединени американски щати към този момент реализираха авансово съглашение при започване на седмицата, което притиска Отава бързо да подписа своята договорка, отбелязва ДПА. Пълният текст на контрактуваното сред Вашингтон и Мексико се чака да бъде показан на Конгреса на Съединени американски щати до 30 дни.

Канадската министърка на външните работи Кристия Фриланд изрази убеденост, че Отава може да реализира съглашение със Съединени американски щати за ревизиран търговски пакт.

Пред кореспонденти във Вашингтон Фриланд съобщи, че се надява на съглашение, печелившо и за трите страни, като още веднъж повтори, че Канада се стреми към "добра договорка, а не просто каква да е договорка ", въпреки да призна, че "още сме надалеч от това ". Тя ще се срещне с Лайтхайзър още веднъж идната седмица, когато договарянията се възобновят след дългия уикенд поради банковия празник в Съединени американски щати.

Мисля, че и трите страни работиха дружно доста продуктивно и ние сме от ден на ден въодушевени от резултатите, сподели представител на американската администрация пред кореспонденти.

По време на преговоритге Съединени американски щати и Канада демонстрираха,че селското стопанство, изключително дотациите за млечните артикули, са мъчно преодолима спънка. Отава упорства и за стабилен механизъм за споразумяване на разногласия. "Торонто остарял " през вчерашния ден цитира изказване на Тръмп, че той "няма да направи никакви взаимни отстъпки " на договарянията и че договорката с Канада ще бъде подписана "изцяло при нашите условия ". Вестникът посочи, че коментарът бил изработен "извън протокола " по време на изявление за организация Блумбърг Нюз в Овалния кабинет през седмицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР