Преговорите между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз относно финансирането на

...
Преговорите между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз относно финансирането на
Коментари Харесай

Пациентите напът да останат без лекарства заради НЗОК

Преговорите сред НЗОК и Българския фармацевтичен съюз по отношение на финансирането на медикаментите са напът да пропаднат и пациентите да останат без евтини лекарства. Текущият контракт сред двете организации изтече през декември м.г. и беше продължен с анекс до 31 март. От фармацевтичния съюз упрекват Здравната каса.

В новия контракт е трябвало да бъдат включени нови текстове и клаузи, планувани още от предходната година, да се вкарат спомагателни превантивни контроли, с цел да няма сбъркани или неизплатени предписания. " Да бъде доста по-добре за НЗОК, тъй като няма да има преразход на средства за медикаменти, които не е трябвало да бъдат отпуснати “, сподели в особено изявление за " Фокус “ зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Анжела Мизова.

" Преговорите, въпреки и мъчно, съвсем бяха финализирани. Специално за тези контроли се оказа, че няма да могат да станат за 1 април, а за 1 юли. Съгласихме се за това, договорихме всичко, параметрите, изпълнителите. На финалната права, напълно изведнъж, от върховен чиновник в НЗОК, който даже не е част от договарящия екип, пристигна интервенция с взривяващи текстове. Безапелационното предпочитание на въпросния чиновник беше да отпадне член 17 от контракта, който действа от както " свят светува “. Въпросният член 17 даваше опцията по избор на пациента да се откаже от някое от предписаните медикаменти или да вземе по-малко количество “, описа фармацевтът и разкри кой е въпросният чиновник.

" Изпълняващият длъжността шеф на касата доктор Пенкова едностранно съобщи, че не може да се нарушава лечението на лекаря и би трябвало да отпадне всякаква опция пациентът да взема решение желае или не да приема нещо. По българското законодателство пациентът има право да получи, а не задължението. Това, че докторът е решил не значи, че пациентът има желание или има опция да си разреши цялата терапия, защото в България се доплаща “, обясни Мизова.

По думите й казусът е сериозен, тъй като не се знае дали някое лекарство няма да липсва и по този начин пациентът да не може да закупи останалите в рецептата и дали няма да се наложи наново да върви при лекаря, за нова рецепта.

Според нея НЗОК не би следвало да има интерес от отпадането на въпросния член 17, тъй като Касата е плащащият орган. " В момента не всичко се взима и надлежно не трябва платено “, разяснява Мизова.

" Преговорите са напът да забоксуват тотално. Анексът работи до 31 март. Ние не сме съгласни с този текст. Алармирахме през днешния ден с писмо и министерство и Министерски съвет и персонално мнистър-председателя, тъй като считаме, че това е доста сериозен проблем. Ако нямаме подписан контракт, анексът стопира да работи и от 1 април никой не може да си разреши да дава медикаменти по здравна каса, защото няма съображение, на което да бъдат платени “, категорична е зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Тя разкри, че предишния петък им е бил възложен текст и ултимативно им е било казано подписват или не. Това е бил мотивът казусът да стигне до медиите, институциите и обществото, тъй като времето изтича.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР