Преговорите между Москва и Киев ще бъдат подновени утре. Това

...
Преговорите между Москва и Киев ще бъдат подновени утре. Това
Коментари Харесай

Без пробив в новия кръг преговори между Киев и Москва

Преговорите сред Москва и Киев ще бъдат възобновени на следващия ден. Това заяви украински пратеник, откакто по-рано през днешния ден срещите от четвъртия кръг договаряния, отдаден на двуседмичните боеве в Украйна, завършиха без пробив.

"В договарянията е направена техническа пауза до на следващия ден ", написа в Twitter висшият украински договарящ и асистент на президента Михайло Подоляк, откакто през уикенда и двете страни показаха очаквания, че ще бъде оповестено в началото съглашение.

На фона на договарянията за преустановяване на огъня Украйна и Русия си насочиха взаимни обвинявания за причиняване на гибелта на цивилни с офанзиви в Киев и сепаратисткия Донецк.

Междувременно не стихват боевете в покрайнините на Киев, като съветските войски се пробват да обкръжат столицата. Артилерийски снаряд попадна в жилищен блок в града тази заран. Двама души са починали, а над 10 са били ранени в бомбардираната постройка. Избухналият пожар е бил овладян. Самолетният цех „ Антонов” в Киев също е бил подложен на обстрел от съветските сили, по информация на общинската администрация.

По-рано през днешния ден формалният представител на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че контактите с украинската страна ще продължат с видеовръзка. Украинският президентски консултант Михайло Подоляк, който взе участие в договарянията, е на мнение, че Русия към този момент демонстрира по-градивна позиция в полемиките.

Украйна заяви още за тежък обстрел на Чернигов, североизточно от столицата и офанзиви против южния град Николаев, където са били убити девет души.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че вчерашната съветска офанзива против украинска военна база покрай украинско-полската граница е имала за цел да всее суматоха измежду цивилното население. При нападението починаха минимум 35 души от украинска страна и бяха ранени най-малко 130 души. "Ракетна офанзива единствено на 20 км от нашата граница демонстрира по какъв начин работи Русия ", сподели Моравецки на взаимна конференция с министър председателите на Украйна и Литва.

Британското военно министерство заяви по-рано, че руснаците се пробват да обходят пристанище Николаев, с цел да доближат Одеса, само че от Киев оповестиха, че украинските войски са подхванали контранастъпление.

Повече от 5550 души са съумели да се изтеглят посредством 9 филантропични коридора в неделя, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.

Блокираните стотици хиляди поданици на изцяло обсадения Мариупол са изправени пред дефицит на храна и артикули от първа нужда, а от градския съвет оповестиха, че броят на цивилните жертви в града към този момент е 2187.

Няколко опита за евакуации от там се провалиха поради нарушавания на контрактувани прекратявания на огъня. Турски жители още са в капан в джамия в града, след обстрел на постройката в събота. Турското държавно управление е помолило Русия да помогне за евакуацията им.

В близкото до столицата градче Ирпин беше погубен американски боен сътрудник - Брент Рено, до момента в който отразява по какъв начин бежанци напущат града.

В отговор на разширението на съветската атака Съединени американски щати обявиха, че ще засилят икономическия напън върху Москва и предизвестиха Китай да не оказва помощ на руснаците да избегнат западните наказания.

Снощи водиха телефонен диалог и президентите на Съединени американски щати и Франция. Джо Байдън и Еманюел Макрон са подчертали уговорката си да държат Русия виновна за нашествието в Украйна и поддръжката си за държавното управление и жителите на Украйна.

Володимир Зеленски също води поредност от диалози през вчерашния ден - с полския си сътрудник Анджей Дуда и с премиера на България Кирил Петков. Украинският президент изрази признателност за поддръжката за европейска интеграция на страната му.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР