Преговорите, които ще се проведат след настъпилия Брекзит, ще дадат

...
Преговорите, които ще се проведат след настъпилия Брекзит, ще дадат
Коментари Харесай

Емил Радев: От догодина при пътуване до Великобритания ще се изисква паспорт с биометрични данни

 Преговорите, които ще се проведат след настъпилия Брекзит, ще дадат отговори на всички въпроси за възможен визов режим. Почти несъмнено е обаче, че от идната година при пътешестване до Англия ще се изисква паспорт с биометрични данни. Това съобщи българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, разяснявайки провокациите пред Европейски Съюз и Обединеното кралство на провелата се среща с членове и симпатизанти на Политическа партия ГЕРБ във варненския регион " Приморски ".

" Сигурен съм, че туристите ще пътуват свободно, както и досега, само че за непрекъснато пребиваващите, които отиват да работят или учат, по всяка възможност ще се изискват визи. Подходът е пакетен – даже и за една държава-членка да бъдат въведени визи, целият Европейски съюз ще вкара визи за Англия. Гражданите на България са предпазени, колкото и германците, французите, холандците или жителите на която и да е друга държава-членка ", безапелационен бе Радев. По думите му всеки в Европейски Съюз може да търси правата си при положение на дискриминация пред английски съд. Във Англия следва да се сътвори и специфичен орган, който да следи да не се позволява дискриминация.

" Правилата за свободно придвижване сред Европейски Съюз и Англия ще останат без смяна до 1 януари 2021 година, когато завършва преходният интервал. Той може да бъде продължен единствено един път, само че това би трябвало да се контракти доникъде на тази година и то за интервал не по-дълъг от две години. Ако за това време не се реализира съглашение, ще стартират да се ползват мита и надзор по границите ", обясни Радев, който е зам.-председател на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал.

" Важно е какво ще се контракти и за обществените помощи, пенсиите, здравноосигурителните права. Това визира 3 млн. жители на Европейски Съюз, които живеят сега във Англия, и 1 млн. жители на Обединеното кралство, които живеят в държави-членки на Европейски Съюз ", добави българският евродепутат и посочи, че за момента към 140 000 българи са подали документи за потвърждаване на статута си на непрекъснато пребиваващи, само че евентуално мнозина към момента не са го създали.

" Българското посолство, Министерството на външните работи и другите способени органи вършат всичко допустимо за разясняването на процедурите, само че в последна сметка нещата опират до самодейност на заинтригуваните лица ", регистрира Емил Радев. Той изрази вяра, че ще се откри компромис за комерсиално съглашение, което да спести спомагателни усложнения на жителите и бизнеса - голям % артикули да останат безмитни, да се признават издадените документи, добитите квалификации и други

" След три години и половина мъка считам, че за никого няма подозрение, че Европейски Съюз няма да разреши да ни извиват ръцете. Разчитам разсъдъкът да надделее ", означи Радев, като напомни, че акцията за референдума във Англия е била белязана от откровени лъжи.

" С напускането на Англия Европейски Съюз загуби чист донор, само че и над 65 млн. население и 6,6% от площта си. Освен мощна стопанска система с доста мощни политически позиции, Обединеното кралство е наш добър сътрудник и в битката с проведената престъпност и тероризма ", уточни още Радев и добави, че ЕНП ще работи това ползотворно съдействие да продължи и отсега нататък.

Запитан за вероятностите пред студентите, евродепутатът акцентира, че изискванията за тези, които учат сега или ще се запишат в границите на тази година, ще останат същите както във връзка с таксите, по този начин и на студентските заеми. " Очакваме нещата да се трансформират за кандидатстващите след 1 януари следващата година, само че университетите в Шотландия към този момент дадоха поръчка, че ще запазят същите условия ", разясни Емил Радев.

В отговор на въпросите за вероятно връщане на Англия в Европейски Съюз той предвижда, че английското обществото още дълго ще остане разграничено за и срещу Брекзит. " В Северна Ирландия и Шотландия настроенията са проевропейски, чуха се претенции за осъществяване на референдум за участие, само че това не може да стане автоматизирано, а би трябвало да се премине през нова процедура за приемане в Европейски Съюз ", означи евродепутатът.

По мотив желанието на страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, той посочи, че закрепеният курс на лв. по отношение на еврото е заложен в закон и няма учредения да се приказва за смяна. " Еврозоната ще подсигурява повече непоклатимост и по-силен надзор върху банките, а това ще помогне за бизнеса и за задграничните вложения ", уверен е Радев.

" Горд съм, че в края на предходната година Екологичен потенциал даде цялостна поддръжка за събаряне на мониторинговия механизъм. Това беше идея, която отстоявах дружно с сътрудниците си от всички политически групи, и доста се надявам тази година да се постави завършек на механизма и да има стъпки за приемането на България в Шенген ", показа още евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. Като триумф за страната ни той дефинира и договарянията за идващия програмен интервал, които ни отреждат повече пари за кохезионна политика, за разлика от страни като Полша и Унгария, чиито средства ще се понижат с към 25%.

На срещата, която се организира по самодейност на ръководителя на районната организация на ГЕРБ Лилия Христова, участваха още кметът на регион " Приморски " Петя Проданова и общинският консултант Стоян Попов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР