Преговори с партиите от четворната коалиция. Затваряне на вратите към

...
Преговори с партиите от четворната коалиция. Затваряне на вратите към
Коментари Харесай

БСП със спешни консултации за кабинет, Нинова няма против Асен Василев за премиер

Преговори с партиите от четворната коалиция.
Затваряне на вратите към ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Основата за договарянията ще е програмата, направена от проекто-кабинета " Василев ".
Първата политическа мощ би трябвало да излъчи министър председател.
Нинова няма срещу този министър председател да е Асев Василев.

Това са базисните постановки, от които ще тръгне реализирането на третия управнически мандат, откакто президентът Радев го връчи на ръководителя на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.

Веднага по-късно управлението Българска социалистическа партия ще стартира незабавни съвещания с съдружните сътрудници от държавното управление " Петков " за основаване на нов кабинет.

РАЗГОВОРИ С ВСИЧКИ ЛИДЕРИ ОТ ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ

Председателят партията Корнелия Нинова е с отворени комуникационнни канали към всички водачи на обединенията от четворната коалиция и за нея не е проблем да договаря както с Кирил Петков, по този начин и със Слави Трифонов и Христо Иванов. Още преди две седмици тя разгласи, че би трябвало да се възвърне четворният формат на обединението, който включва и партията на Трифонов.

От Има Такъв Народ акцентират, че са подготвени на договаряния, само че слагат изискване - в възможен предстоящ кабинет да не участват Кирил Петков и Асен Василев. За това те избират и експертна формула на кабинета, в който да не участват партийните водачи.

ПРЕМИЕРТЪТ - ОТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА

Нинова обаче е безапелационна - министър председателят на третия мандат би трябвало да е от " Продължаваме промяната ". Аргументът на вицепремиера в оставка е, че най-голямата парламентарна група, водила до момента общото им държавно управление, би трябвало да резервира позициите си и в идващ кабинет в границите на сегашния парламент.

От последното изявление на Асен Василев пред " Капитал " може да направи извода, че от Политическа партия ще предложат за министър-председател на бъдещия кабинет точно финансовия министър в оставка.

Корнелия Нинова не е декларирала обществено отношението си към Асен Василев, за разлика от безапелационната й позиция, че Петков не може повече да бъде министър председател, само че по време на настоящето ръководство двамата с Василев имаха постоянни колегиални връзки със опазване на уважението един към различен.

Преведено на политически език това значи, че в случай че Политическа партия предложи Асен Василев за министър-председател - Нинова ше одобри тази кандидатура.

Тошко Йорданов загатна, че сходно изискване може да отблъсне Има Такъв Народ, само че даде да се разбере, че това условие не е изрично.

Името на Никола Минчев, което се завъртя в общественото пространство, към този момент отпада от номинациите. За Минчев се счита, че е бил обсъждан като вид в американското посолство за министър председател на експертен кабинет. Освен това Минчев е прекомерно некомпетентен за изпълнителната власт, където в околните месеци се чака да се взимат тежки стопански и обществени решения, а той не сподели устойчива политическа воля и компететност в екстремални условия.

" Ние избираме политически пред експертен кабинет, тъй като това значи ясно носене на политическа отговорност ", безапелационна е Нинова. На същото мнение е и Кристиан Вигенин: " На нас ни е нужна ясна коалиция, която да поддържа политическо или технократско държавно управление. Зад него би трябвало да стои някой, който носи отговорността. За нас не стои опцията едно държавно управление, без значение по какъв начин бъде наречено, да стои в ръководството с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", изяснява Вигенин.

Даниел Лорер, чието име също бе тествано пред публиката, дори стартирано от Ива Митива, въобще не влиза в сметките на Политическа партия.

Между семейство Лорер - Виолета и Даниел, и Кирил Петков и Лена Бориславова е настъпил " леден мир ", научи Епицентър. бг. Лорер е изтласкан от взимането на значимите решения в Политическа партия. Пък и той няколко пъти игра контра на Нинова в актуалното държавно управление, тъй че надали ще забележим името му като претендент за министър председател.

Демократична България - ПОДКРЕПА, НО БЕЗ МИНИСТРИ В КАБИНЕТА

Демократична България ще поддържат кабинет, като разискват вид да не вземат участие със свои министри.
Проблемът за Демократична България остава идеологически. При тях има алена линия - да не вземат участие в държавно управление на Българска социалистическа партия.
В началото на 47-ия парламент обединяването преглътна присъединяване си в взаимно ръководство с Българска социалистическа партия, тъй като от Политическа партия приложиха един трик - тогава всяка партия от четворната коалция подписа съглашение за ръководство с Политическа партия. Така Демократична България избягнаха конфуза да се подпишат на един лист дружно с Българска социалистическа партия. Сега обаче това няма да им се размине. И това към този момент сътвори звук в редиците на десницата.
За да избегнат този фактор от Демократична България загатват, че по-скоро биха подкрепяли нов кабинет, само че надали ще вземат участие със свои министри. И прецизират, че въпреки всичко решението ще бъде взето от съдружните им органи.

В Българска социалистическа партия не виждат за какво да не съумеят да реализират съгласие с Демократична България, в случай че имат намерение да предложат програмата, направена единствено преди седмица взаимно от трите обединения.

ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ С РАЗЛИЧНИ ПОЗИЦИИ ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ

Колкото и да наподобява учадващо - препъни камъкът за третия мандат може да се окаже Политическа партия.

В " Продължаваме промяната " не са оптимисти за съставянето на нов кабинет. Асен Василев и Кирил Петков имат разнообразни позиции за присъединяване в нов кабинет, научи Епицентър. бг,

В " Продължаваме промяната " се борят две крила - едното е да се върви на избори незабавно, с цел да се употребява възходящия тренд на Политическа партия, който регистрират социолозите. Изразител на тази позиция е Асен Василев и Даниел Лолер.
За ново държавно управление с третия мандат са Кирил Петков и Лена Бориславова.
Между двата лагера тече напрежение, само че никой не знае коя секта е победила. Дори и в Българска социалистическа партия са в незнание.
А от това зависи дали третият мандат ще бъде доведен до сполучлива реализация.

От обществените изказвания на представители на Политическа партия излиза наяве, че присъединяване им в предстоящ кабинет " няма да е непременно ". Венко Сабрутев и Никола Минчев дадоха уклончиви отговори в събота и неделя за наличието на Политическа партия в нов кабинет. Те го обвързаха със основаването на устойчиво болшинство, което да успее да прокара промените. Такова болшинство обаче не се задава.

" Не бихме правили взаимни отстъпки с правилата си, ще създадем всичко допустимо, само че вероятността за кабинет не е огромна. Всяка партия би трябвало да даде свия принос, с цел да има кабинет ", съобщи през днешния ден Константин Бачийски.

ПРОГРАМАТА - СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, СТАБИЛНА ИКОНОМИКА, БОРБА С МОДЕЛА " БОРИСОВ "

От Българска социалистическа партия споделят, че ще предложат още веднъж готовата шестмесечна стратегия, за която министър председателят в оставка търсеше парламентарна поддръжка с болшинство от 121 депутати. Тя включва и правосъдната промяна, за която Демократична България упорства, напомнят от Българска социалистическа партия.

„ За нас основа на тези диалози би трябвало да бъде програмата, която Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България изработихме преди седмици. Тя е извънредно съответна, ясно написана. Бихме сложили на масата програмата с целите в нея, и бихме разговаряли с сътрудниците ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази стратегия, може да ни поддържа, с цел да я осъществим ", сподели Нинова при консултациите с президента.

Днес Нинова уточни трите съществени стълба на програмата - обществена политика, постоянна стопанска система и " безкомпромисната битка с модела на ръководство на ГЕРБ и на Бойко Борисов ", която " би трябвало да продължи изрично ". Икономическият напредък и съответната обществена политика могат да бъдат резултат от прекъсването на кражбите, течовете, корупцията в редица сфери на публичния живот, счита водачът на Българска социалистическа партия.

Всички детайлности ще бъдат обсъждани детайлно, а договарянията ще стартират във вторник.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР