Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия

...
Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия
Коментари Харесай

Новата формула е 10:4:4:3. Нинова вицепремиер с портфейл

Преговарящите за сформиране на държавно управление и за структурата на бъдещия съдружен кабинет са на финалната права. Формулата за квотното систематизиране на министерства все още е 10 за " Продължаваме промяната " (ПП), 4 за Българска социалистическа партия, 4 за " ИТН " (ИТН) и 3 за " Демократична България " (ДБ). Първоначално от Българска социалистическа партия оповестиха, че, само че още предходната седмица се разбра, че то е претърпяло смяна.

“Продължаваме смяната “ ще има 10 позиции , дружно с министър председател Кирил Петков и двама вицепремиери - това са Асен Василев, който ще бъде и финансов министър, и Калина Константинова, която ще дава отговор за административната промяна. Наименованието на това министерство още не е дефинитивно конкретизирано, заяви БНР, като се базира на свои източници. Очаква се Политическа партия да подпише обособени съглашения с всяка една от останалите три обединения.

За Политическа партия са и министерствата на образованието и на външните работи, като там постовете си резервират надлежно Николай Денков и Бойко Рашков, на защитата - за момента номинация за този пост е служебният министър председател Стефан Янев.И още - превоз, просвета и опазване на здравето. През почивните дни съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев оповестиха публично, че ще предложат на бъдещите си съдружни сътрудници Рашков да остане и в постоянния кабинет. Очаква се Николай Денков да остане министър на образованието. По неофициална информация Политическа партия ще предложи за министър на опазването на здравето сегашния ръководител на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Министерство на стопанската система се разделя на две - едното ще е за напредък и нововъведения и ще бъде управлявано от Даниел Лорер , а другото - ще управлява. То отива при Българска социалистическа партия и предлагането име към този миг е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Преди дни участници в договарянията за опцията Нинова да поеме държавните предприятия като вицепремиер и министър. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и обществена политика, както и министерството на стопанската система и промишлеността.

" В общественото пространство се тиражира и разяснява концепцията за основаване на министерство на държавните предприятия, която сама по себе си е неуместна, и че ще го оглавя аз. С тази нечиста сделка би трябвало да се спре. Никога сред нас и другите партии по време на договарянията не е обсъждано сходно нещо и в плана за конструкция на Министерски съвет такова министерство не попада ", написа в понеделник вечерта във Facebook Корнелия Нинова, която по-рано уточни, че в съдружното съглашение има министерство на стопанската система и промишлеността.

По-късно пред бТВ Даниел Лорер не удостовери, само че и не отхвърли публично, че ще е министър на растежа и нововъведенията. Той обаче призна, че е планувано настоящето Министерство на стопанската система да се раздели на две елементи: " Идеята е актуалното Министерство на стопанската система да се концентрира върху индустрията, а новото Министерство на нововъведенията и растежа да се концентрира върху оперативните стратегии и финансовите принадлежности за основаване на новата стопанска система ".

Обсъжда се да има по едни човек от Политическа партия във всяко министерство , с цел да следи какво се случва там, уточни още Лорер.

За “Има подобен народ “ са избрани министерствата на външните работи, на енергетиката, на спорта и на районно развиване. За районен министър участници в договарянията дефинират като любимец е някогашният народен представител от Реформаторския блок , който беше претендент за министър и в един от неосъществените кабинети на Има Такъв Народ през лятото. Още предходната седмица се разбра, че групировката на Слави Трофонов ще има 4, а не в началото плануваните 3 министерства. От Има Такъв Народ още не са дали единодушие да имат вицепремиер. За енергиен министър се спряга името на Александър Николов , който бе заместител на настоящия длъжностен министър Андрей Живков, само че бе отхвърлен от Янев без претекстове, откакто Има Такъв Народ го предложи за министър в своя проектокабинет. Очаква се партията на Трифонов да предложи за външен министър Димитър Гърдев , който в предходния парламент беше ръководител на външната комисия и повдигна обществено въпроса с канадското поданство на Кирил Петков, който по това време още беше длъжностен министър. Вероятно предлагането на партията за състезателен министър ще е Радостин Василев .

За “Демократична България “ (ДБ) са министерствата на правораздаването, на електронното ръководство и дигитализацията, и на екологията. До предходната седмица за Демократична България бяха планувани 2 министерства и се очакваше министерството на дигитализацията да иде при Политическа партия и по-конкретно, която обаче в този момент се спряга за вицепремиер.

Министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са надлежно , Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената към момента не са дефинитивни, вероятни са промени в последния миг. Преди ден Кирил Петков уточни, че министрите сами ще си избират екипите, няма да има.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР