Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на финландското председателство на

...
Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на финландското председателство на
Коментари Харесай

Напредък: Брюксел ще преразгледа правилата за командироване на шофьори

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на финландското председателство на Европейски Съюз реализираха краткотрайно съглашение по пакета "Мобилност ". Сделката планува да бъдат преразгледани разпоредбите за командироване на водачи, времето им за отмора и използване на разпоредбите за каботаж. Договорката обаче би трябвало да бъде гласувана от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.

В края на септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет "Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано тя отхвърли предлагането той да бъде изтеглен от Еврокомисията.

Транспортният министър Росен Желязков съобщи по време на последното съвещание на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел, че празните курсове за прибиране на камионите в страната по определяне на всеки 4 седмици ще доведат до 3% нарастване на нездравословните излъчвания, дължащи се на интернационалния товарен превоз.

Министърът акцентира, че превозът е основен бранш за българската стопанска система - броят на записаните тежкотоварни транспортни средства е 25 800, като междинната им възраст е 3 години. Заради новите правила тези транспортни средства ще се наложи да пресичат Европа и да изминават на вятъра над 2000 километра.

Основният проблем, в случай че бъде признато наложителното връщане в страната на всеки 4 месеца на тежкотоварните камиони, е че то ще обхване към 53 на 100 от всички наложителни курсове от и за България, които ще бъдат празни, без да генерират облаги за фирмите. От пропуснати доходи загубите ще бъдат 0,5 милиарда евро. Ще се усилят и въглеродните излъчвания, като 1 % от техния дял ще е за сметка на българските коли.

Около 12 700 компании от България дават сухопътен интернационален превоз. 75 на 100 от тях са с до 5 камиона. Заетите в бранша са 42 500 с към 1 750 евро междинна заплата, сочи анализът. Общо 25 800 са българските камиони, които са оперирали в Европа през 2018 година и тяхната междинна възраст е 3 години, за разлика от тези в Европа, които са приблизително на 11 години, показаха анализаторите. Общо 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт и 2,8 милиарда евро е пазарният дял от бранша за интернационален авто превоз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР