Преговарящите между Европейския парламент и правителствата на ЕС постигнаха дълго

...
Преговарящите между Европейския парламент и правителствата на ЕС постигнаха дълго
Коментари Харесай

Сделка за Европа - ЕП и правителствата се споразумяха за бюджета

Преговарящите сред Европейския парламент и държавните управления на Европейски Съюз реализираха дълго чаканото съглашение с детайлностите по бюджета на съюза за идващия програмен интервал 2021-2027 година. Така бе разчистен пътят за решаващата стъпка по задействане на възстановителния пакет от 1,8 трилиона евро, чиято цел е да направи стопанската система " по-зелена " и по-дигитална, съобщи Ройтерс.

" Сделка за Европа - договарящите от Съвета и Европейския парламент реализираха политическо единодушие по бюджета и пакета за възобновяване на Европейски Съюз ", съобщи представителят на немското председателство на Европейски Съюз Себастиан Фишер в " Туитър ", добавяйки, че съглашението към момента се нуждае от публично утвърждение, оповестява Ройтерс.

Сделката, която лиши съвсем четири месеца за договаряния, показва ясно, че държавните управления могат да получат пари от Европейски Съюз, единствено в случай че съблюдават върховенството на закона - изискване, на което Полша и Унгария се опълчват, защото са под надзора на Европейски Съюз за подронване на независимостта на правосъдната власт.

Споразумението усилва с 16 милиарда евро разноските на бюджета на Европейски Съюз от 1,1 трилиона за опазване на здравето, обучение и сигурност спрямо първичното съглашение на водачите на Европейски Съюз от юли.

Сделката също по този начин дефинира нови, целеви доходи за европейския бюдже т, с цел да може блокът да изплати 750-те милиарда евро, които Европейски Съюз възнамерява да вземе от дълговите пазари, с цел да помогне за възобновяване след пандемията от Covid-19.

" До 2026 година ще имаме кошница с нови доходи, които би трябвало да са задоволителни за покриване на разноските по дълга на Фонда за възобновяване за да не се редуцират средства и стратегии “, сподели един от парламентарните договарящи Жозе Мануел Фернандес.

През идващите седмици ще продължат диалозите сред европейските депутати и държавните управления от Европейски Съюз по отношение на детайлностите за заемите за 750 милиарда евро, от които 672,5 милиарда евро ще бъдат разпределени сред държавните управления като заеми и безплатни средства въз основа на техните национални проекти за възобновяване, изброяващи разнообразни планове и промени.

Екологичен потенциал желае повече от тези пари да бъдат изплатени авансово, преди плановете да доближат контрактуваните стадии и цели, и повече средства да бъдат заделени за планове, които оказват помощ за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид (C02).

Европейските парламентаристи също по този начин желаят средствата, за които държавните управления могат да аплайват посредством национални стратегии за възобновяване, да бъдат разполагаем по-дълго във времето - за четири вместо за три години.

След като държавните управления и Екологичен потенциал реализиран съглашение за това, договорката може да бъде утвърдена от националните парламенти на 27-те страни на Европейски Съюз и парите би трябвало да стартират да се отпускат през втората половина на идната година.

" Бюджетът, фондът за възобновяване, новите доходи и изискванията за господство на закона са за над един пакет ", сподели Зигфрид Мурешан, евродепутат, отговарящ за бюджетните въпроси.

" Парламентът ще ратифицира днешната договорка единствено в случай че страните членки се придържат към всички елементи на съглашението, " почерта той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР