Преглеждам стари свои текстове в Дневник и се дивя: стигала

...
Преглеждам стари свои текстове в Дневник и се дивя: стигала
Коментари Харесай

Краят на жанра: Думите безсилни, тоягата презряна

Преглеждам остарели свои текстове в " Дневник " и се дивя: стигала съм до 15 хиляди и повече знаци (това за вас читателите е доста дълъг текст), с цел да обясня и потвърдя посредством разбор на обстоятелствата някое следващо безсрамие на управляващите - парламентарна, държавна или правосъдна или най-често на трите дружно. Резултатът като реакция на субектите на управляващите - назад симетричен на размерите на написаното: все по-ненарушимо безсрамие, еволюиращо до сливането им в една власт, която се брани с цялостно неуважение на всичко, което виждат очите ни.

Лъжа и безсрамие - патент на лицата на режима

През последните дни видяхме още веднъж по какъв начин един министър, и то на правораздаването, си упражнява характерното духовитост над фундаментален проблем - инцидентното систематизиране ( " джуркането " по Данаил Кирилов) на делата във Върховния касационен съд и намеси " белия хакер " (какво ли има поради едва ли и министърът знае). След като опита да преметне Съвета на Европа, че измислил по какъв начин да бъдат изпълнени рекомендациите по отношение на статута на основния прокурор, Кирилов с всяка обществена демонстрация задълбочава парадокса в своята управническа територия, само че очевидно ще продължи да бъде министър. Очевидно с цел да забавлява публиката, откакто я отхвърли изобщо да размишлява върху дейностите и обясненията му.

Видяхме по какъв начин се избира за общоприет шеф на държавната (наричана още обществена) телевизия лице, което избиращият Съвет за електронни медии преди две години позволи до състезанието с неприемлива от закона кариерна детайлност: управлявал партийна телевизия " Алфа " (на партия " Атака " ), най-малко такова уверение беше показал. То да беше единствено това, само че нали приказваме единствено за правда, не за морал и сходни капризи. Трябваше да бъде вкаран в Българска национална телевизия и да стане програмен шеф, с цел да си добави недостигащия управнически стаж за общоприет шеф, та най-накрая Съвет за електронни медии да си извърши обслужващата задача и да го избере. И преди малко определеният общоприет шеф, който ще бъде запомнен и с показания междинен пръст от екрана, щом седна на директорския стол, изтри петното от партийната телевизия " Алфа " в биографичната си информация...

Докато пиша този коментар, Народното събрание скоростно " разиска " и отстрани машинното гласоподаване на първо четене. Било скъпо, а било и нестабилно, доколкото долавям претекстовете им. С какви причини и с кои думи се потвърждава, че не цената на машинното гласоподаване, а техническата детайлност, че машината не може да лъже, както й се желае на ГЕРБ, е повода, за премахването. За да си остане безпроблемно пазаруването на гласове, в случай че се наложи да се избавя властта на избори. Ако беше единствено поради скъпотията на машините, тя и ЦИК е скъпа, и хилядите секционни комисии... За какво са ни разноски, тя партията ГЕРБ натрупа прекалено много опущения, та оттук насетне може единствено да бъде на власт, тъй че властта й е неприкосновена към този момент по задание, другояче господ знае какво може да се случи на водачите й, написаха успокоително за ръководството зевзеци в читателските конгреси.

С какви причини, с кои думи на български език, с кой способ на разбор се потвърждава, че Кошлуков неподсъдно лъже, че самостоятелният регулатор Съвет за електронни медии легитимира лъжата, че министърът на правораздаването се държи като смешник, с цел да опази статуквото, че властта се бори със зъби и нокти да си опази лостовете за печелене на избори даже когато може вероятно да ги загуби...

Какви ли не образци ни сервира властта през тези 10 години: чупеха летвата по наглост, безочливост, непукизъм, които освен банализират възприятието за отвращение, по-лошо: Да доказваш очевидното е унизително, а унижението е най-силният тласък на разрушителния яд. Но и на екзистенциалното примирие, споделят психолозите. Второто е фантазията на тази власт.

" Докажете " - бруталният цинизъм на властта

В един от непреходните си памфлети, за който и различен път съм припомняла, Алеко Константинов разказва по какъв начин на избори във Видинско човек от властта прошепнал " Угасете ламбите " щом почнали да броят бюлетините. Опозицията се възмутила додън душа и се развикала в тъмното, а властта индиферентно отвърнала - ами докажете (че сме броили грешно). Писателят попитал селянина, който му разказал случката: И вие какво им казахте? " Ами какво да кажем, какъв брой пъти сме казвали... хванах аз тоягата, но стражарят ме запря.. . " Жанрът " проучвам, с цел да потвърдя ": Nevermore - предизвестява демонично Гарванът на Едгар По в минути на злобен размисъл. Колко пъти въображението беше побеждавано от действителността на скандалните обстоятелства - гейтове, подслушвания, крадене, произвол на облечени с власт примитиви. И над всичко неистина...

Колко път да потвърждаваме, че е неприемливо министър председател без разстройване да признае, че който владее правосъдната власт и има медии, може да управлява; Или да разпорежда на митниците чии хранилища да не ревизират...Да проучвам в 15-20 хиляди знака, с цел да потвърдя, че управническата система на ГЕРБ е подигравка на парламентарен ред, или напряко властнически режим, който би трябвало да бъде разграден, тъй като не предстои на смяна, защото към този момент е изгубил главното демократично изискване - разделяне на управляващите, замязва на самооскърбително мозъчно деяние, откакто ни бяха поднесени толкоз ослепителни случаи на обезумялост и непукизъм на ръководещото триединство.

Доказването на очевидното малко по малко стартира да илюстрира демоничния гнет над смисъла на човешкото деяние, което борави със словото. Вкарани сме в призрачната зона на парадокса, на полубудното положение, в което духът се бунтува против рутината на обичайна битка със злото. И предизвестява за заплахата да доубием думите, до момента в който убеждаваме с интелектуални средства властта какъв брой е отговорна.А тоягата си стои и чака. На първо място тоягата на изборите - без значение дали с машини или с хартия, може и електронно дори един ден. Или тояата на протеста? Ако се доверим на американския обществен анализатор и публицист Франсис Фукуяма - демократичната народна власт в действителност е краят на историята, а в последния й и най-цивилизован етап има от всичко по доста, в това число и двуличие. В големи дози. То подсигурява мира, в който тоягата е демоде и презряна.

И до момента в който завършвах този коментар, ме връхлитат още две забележителни вести, едната зашеметяваща: хакерска офанзива е пробила една от базите данни на Националната организация за приходите и са се изсипали персоналните данни на съвсем цяла България - близо 5 млн. жители и компании. И даже да напишем и потвърдим, че това е не цифрова злополука, а апокалиптична детонация за сигурността на жителите и страната, като създадем пробна корист с данните, поради което в естествения свят си отиват държавни управления, тук резултат няма да има, думите ни са безсилни.

Дори предвиждам с неведнъж потвърждавана от практиката при най-големи кавги възможност, че ще се избави и този път финансовият министър, както излезе изсъхнал и от спора на ползи с неплащането на наем за населяваното жилище, и от надплатените с милиони левове дотации на партиите, а едва ли оставка и на шефа на Национална агенция за приходите ше забележим. По-вероятно е идващ скандал да похлупи настоящия.

Втората вест: че държавното управление одобрило актуализация на бюджета поради покупката на осемте изтребителя F-16, което ще усили недостига за тази година до 2.43 милиарда лева, или 2.1% от Брутният вътрешен продукт. И откакто това се случва без да има логически отговор на два въпроса: за какво трупаме недостиг, като има заявен остатък от 3,2 млрд.лв. за юни; и за какво се съгласихме да платим предплатено и вкупом самолетите, които ще бъдат подготвени след 4 години. Ако не чуем рационално пояснение и на двата въпроса, мога ли да предположа да вземем за пример, без да бъда оповестена за агентка на руснаците, че договорката е решена авансово без оглед на цената, до момента в който ни разиграваха зле съчинени спектакли, с цел да не видим, че властта си купува под формата на изтребители индулгенция от огромния съдружник за всичките си провали и неистини, с цел да бъде оставена на мира да продължава в същия дух.

И до момента в който го допускам, долавям сатанинския смях на властта: " докажете ". И спирам. С достижение от 8 хиляди знака. Почти есе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР