Прегледите без направление на места струват почти двойно, показва репортерска

...
Прегледите без направление на места струват почти двойно, показва репортерска
Коментари Харесай

С колко постъпват прегледите при специалист без направление

Прегледите без направление тук-там костват съвсем двойно, демонстрира репортерска инспекция на bTV.

Високите цени на прегледите при експерт карат от ден на ден пациенти да ги отсрочат - като да вземем за пример Асенка, която споделя, че в случай че няма направление, даже и да има потребност от доктор, избира да изчака.

„ Бих чакала да отида с направление. Не мога да си разреша да си заплащам в случай, че пенсията ми е 537 лева, а заплащам и квартира. Сама си дайте сметка - не бих плащала, ще си очаквам ", безапелационна е Асенка Рангелова.

Увеличението в цената на прегледите идва на фона на отпуснатата от НЗОК по-висока цена, която заплаща за примитивен обзор при експерт. Тя към този момент е 46 лева за възрастен и 48 лева за дете. За второстепенен обзор отпуснатата сума е надлежно 18 и 19 лева Според лечебните заведения обаче сумата е незадоволителна.

„ Това нарастване е естествена реакция на разноските, които се генерират от лекарите. Все отново става дума за прегледи при едни доста високоспециализирани специалисти, чието образование лишава повече от 10 години, които са вложили толкоз доста в това да станат експерти и те имат някакво очакване за своето заплащане ", изяснява юрист Свилена Димитрова, която е ръководител на Българска болнична асоциация.

„ На първо място нарастването не е приемливо, само че това се дължи на обстоятелството, че ние имаме лимитирани средства в бюджета на НЗОК. Не може нашите медицински експерти да бъдат в пъти по-ниско платени от европейските си сътрудници, а всичко друго да заплащаме на европейски цени - и медикаментите, и апаратурата. Нали всичко ни е европейско, само че на хората им плащаме колкото може, тъй като толкоз има ", регистрира още юрист Свилена Димитрова.

За да балансират разноските си, множеството експерти подвигат цената на прегледите. bTV направи инспекция в четири от най-големите градове у нас и съпостави таксите за консултация при някои от най-предпочитаните лекари в медицинските платформи.

Данните демонстрират, че най-скъпи са прегледите без направление в София. В столицата да вземем за пример визитата при кардиолог без направление коства към 80 лева Ако човек избере експерт в Пловдив или Бургас, междинната цена е към 60 лева, а във Варна - 65 лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР