Прегледът на учебните програми по общообразователните предмети от I до

...
Прегледът на учебните програми по общообразователните предмети от I до
Коментари Харесай

Министър Пенов: Прегледът на учебните програми е на финалната права

Прегледът на образователните стратегии по общообразователните предмети от I до X клас стигна до финалната права. Експертите по предмети в МОН към този момент са обобщили всички мнения и следва оповестението на плановете за изменение на образователни стратегии за публични съвещания.

Това сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в изявление за в. „ Аз-буки “.

Той разяснява и утвърденото от Народното събрание обезпечаване на безвъзмездни учебници за всички възпитаници. Предложението ще способства за еднакъв достъп до обучение, за по-пълно обгръщане на учениците в просветителната система и повишение качеството на учебното обучение, само че въпреки всичко би трябвало да сме наясно, че остават още доста въпроси, на които би трябвало да се потърси решение. Например, кои учебници да са безвъзмездни – дали единствено за придобиване на общообразователна подготовка, дали единствено хартиените учебници. Ще е належащо и софтуерно време за тяхното печатане и разпространяване, изясни проф. Пенов.

Министърът сподели още, че е в ход работата по плана на Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията. Целта е да се дефинират правилата и механизмите на осъществяване на държавната политика за поощряване на научните проучвания, нововъведенията и прехвърлянето на познания и технологии и развиването на научноизследователския и иновационния капацитет в страната. Чрез закона ще се уредят също новите условия за реализиране на стабилно финансиране на науката и нововъведенията в страната. Предвижда се въвеждането на дълготрайни контракти с научноизследователските висши учебни заведения и водещите научни организации в България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР