„Прегледът на Китайското икономическо развитие доказва, че съседни страни като

...
„Прегледът на Китайското икономическо развитие доказва, че съседни страни като
Коментари Харесай

Радев: Съседите се радват на много по-голямо китайско бизнес присъствие, искаме да наваксаме

„ Прегледът на Китайското икономическо развиване потвърждава, че прилежащи страни като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на неведнъж по-голямо китайско капиталово наличие. Желаем да наваксваме пропуснатото и да установим ефикасни и рационални връзки “. Това разгласи президентът Румен Радев след срещата на четири очи и пленарните диалози с китайския министър председател Ли Къцян.
„ Това значи освен вложения в енергетиката и транспортните инфраструктурни планове, а и всеобхватен метод, включващ индустрията, високите технологии, селското стопанство и туризма. Китай е наш първокачествен сътрудник от огромно значение. Във времена на подкопаване на правилата на пазарната стопанска система, Китай се трансформира в стожер на отстояването на тези правила “, безапелационен бе президентът.
„ България е втората страна, признала Китайската национална република, установихме, че първата на процедура се разпадна. Така че България е първата страна признала Китай. Държим на другарството ни през всички тези години, то би трябвало да се укрепва, тъй като е основа и за бъдещи ползотворни контакти. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически връзки, основани на взаимно доверие и уважение”, добави президентът.
Ли Къцян е в София за годишната среща на формата 16+1, който събира страните от Централна и Източна Европа и Китай.
„ Приветстваме самодейността " 16+1 ". Тя е един работещ механизъм за стимулиране на търговски, стопански и други връзки “, разгласи Румен Радев и означи съответните резултати от срещата му с Ли Къцян..
„ С министър-председателя на Китайската национална република Ли Къцян одеве се съгласихме, че си коства да проучим концепцията за създаване на Център за перспективни проучвания в София. Центърът да работи в направленията, които досега ни стопират - неналичието на задоволително информация, не положително познаване на стандарти, процедури и модели на действие на двете страни. Един подобен център може да увеличи неимоверно доста успеваемостта на връзките ни “, разгласи президента.
„ Очакваме от Китайската страна ускорение на процедурите за достъп на български селскостопански артикули и други артикули до китайския пазар. Стокообменът сред Китай и България е във напредък, само че е доста надалеч от капацитета, с който разполагаме. Отворени сме за доста повече туристи от Китай. Г-н министър председател Къцян, би трябвало да ни съдействате за директна авиолиния сред София и Пекин “, уточни Румен Радев.
Той особено благодари на китайската страна за съдействието при издирването на изчезналия в Хималаите български планинар Боян Петров.
„ Президентът на България ми предложи една концепция - за основаването на нов проучвателен център в София. Това е доста добра идея”, сподели от своя страна Ли Къцюн.
„ Утре ще се организира Срещата на върха сред държавните ръководители от Централна и Източна Европа. Тогава желая да разглася, че в София ще се учредява този център “, съобщи той.
„ Визитата ми е първата от 18 години насам. България е първата ми спирка в европейския ми маршрут. Много се веселя да се срещна с президента, с наслада пристигнах в България- втората страна в света, която призна новата Китайска национална република. Вече не съществува Съюз на съветските социалистически републики, по тази причина може да се каже, че България е първата страна “, удостовери и китайският министър председател.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР