Преглед на оригинала Автор: Капитал Още по темата Големият шопинг

...
Преглед на оригинала Автор: Капитал Още по темата Големият шопинг
Коментари Харесай

Новият гигантски мол на Пловдив

Преглед на оригинала
Автор: Капитал Още по тематиката
Големият шопинг в Европа

До последния си месец 2017 година беше изпълнена с огромни промени в европейския пазар на търговски площи
11 яну 2018
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017
Южноафриканската инвазия в моловете

Шест търговски центъра, в това число и четирите най-големи в София, ще станат благосъстоятелност на фондове от ЮАР против 1.6 милиарда лева
29 сеп 2017
Фонд от ЮАР ще има два софийски мола. Срещу 460 млн. евро

Южноафриканският NEPI след " Сердика " купува и Paradise в двете най-големи имотни покупко-продажби на българския пазар
24 сеп 2017
Най-скъпият парцел в България: мол " Сердика " с цена 207 млн. евро

Южноафриканският фонд NEPI се контракти да купи комерсиалния център и офиса от австрийско-германския притежател
14 юни 2017 През лятото жителите на Пловдив постоянно го съпоставят с Африка. Причината е ужасната горещина, която обзема равнинния град за месеци наред. Скоро обаче Пловдив ще има нова гореща точка и тя още веднъж ще е обвързвана с Африка.

Южноафрикански фонд подписа договорка за най-големия свободен терен в центъра на града и ще строи там мол. Теренът от 36 декара на мястото на някогашната Сточна гара е платен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лева Това е третата покупка на фонда, откакто предходната година компанията закупи първия и третия по доходи молове в София против 460 млн. евро и по този начин стана най-големият вложител в български недвижимости.

Това ще е четвърти търговски център за Пловдив, а положителната вест е, че теренът в необятен център ще спре да пустее. Самият имот за 10 години мина през върволяк от притежатели: страната приватизира 59 декара против 14 млн. на компания, свързвана с Движение за права и свободи и КТБ, след това добита от основателите на " Винпром Пещера " и Ветко Арабаджиев. Те резервират 29 декара за себе си, а по-голямата част продават на немската ЕСЕ преди осем години за към 50 млн. лева Кризата охлажда капиталовите проекти на всички. До декември предходната година, когато NEPI купува по-големия имот от германците. Остава въпросът дали след 2-3 години Пловдив ще е задоволително кредитоспособен да " изплати " южноафриканската инвестиция. Или ще стане следващият презастроен с молове град.

Един терен, поевтинял трикратно

Парцелът, който е част от остарялата Сточна гара, е платен от софийското " НЕПИ Проджект фор ". Сделката за парцела от малко под 36 дка в Пловдив е подписана преди месец на цена 17.5 млн. лева Продавач е софийският клон на записаната в Хамбург Einkaufs-Center Plovdiv, в което крайният мажоритарен притежател е немската HGA Real estate, а 25% държи ECE Projektmanagement - един от най-големите вложители в търговски парцели в Европа и досегашен съсобственик на " Сердика център ", също платен от NEPI.

Einkaufs-Center Plovdiv стана притежател на парцела през февруари 2009 година, като закупи основаното малко преди този момент сдружение " ТЦП Тримонциум център Пловдив ", в което парцелът беше апортиран с оценка 58.7 млн. лева Самият апорт беше изработен от предходния притежател " Прайм - Държавна сигурност " (виж текста за парцела), който в доклада си за 2009 година е посочил доход единствено 50 млн. лева Още преди девет години, след придобиването, немската компания купува от българското си сдружение правото на градеж на мола за 58 млн. лева

В средата на 2016 година парцелът е трансфериран непосредствено на Einkaufs-Center Plovdiv за сумата от едвам 4.3 млн. лева Година по-късно " ТЦП Тримонциум център Пловдив " е заличена като компания. Така действително при декемврийската договорка немската компания продава терена три пъти по-евтино, в сравнение с го е придобила в апогея на взрива.

Първият проект за мол

Подготовката за създаване на търговски център на мястото също датира още от 2009 година Тогава " ТЦП Тримонциум център Пловдив " учредява на името на притежателя си Einkaufs-Center Plovdiv право на градеж върху парцела, като параметрите разрешават построяването на мултифункционален търговски комплекс с подземни и надземни гаражи и разгъната застроена повърхност до 145 хиляди кв.м.

В началото на 2010 година " ЕЦЕ Проектмениджмънт България " (част от немската ECE) обществено разгласи проектите си да построи мол върху имота, който се намира на пресечката на булевардите " Найчо Цанов " и " Христо Ботев " в града. Комплексът, наименуван " Тримонциум център ", трябваше да разполага с 51 хиляди кв.м отдаваема повърхност за към 200 магазина, както и с 1200 паркоместа.

Търговският център обаче по този начин и не беше издигнат. По същото време компанията приключваше построяването на софийския " Сердика център ", приготвяше и още два обекта - в София и Варна, за които търсеше финансиране, само че рецесията попречи те да се случат. Така макар положителната си локация пловдивският парцел остана необработен.

Новият строител

Сега теренът получава нова опция да бъде застроен. Южноафриканският фонд е основен състезател на пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа и сходно на други вложители от ЮАР ползата му е предизвикан от ниската инфлация в района и опциите за добра възвращаемост. Традиционно тактиката на NEPI е да купува подготвени обекти, които са пазарни водачи, а когато такива няма за продажба, да построява плановете си на зелено.

От NEPI не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " какви са проектите им за терена и за какво са избрали Пловдив за следващата си инвестиция. Вариантите са бъдещата постройка да е чисто комерсиална или да бъде композиция от търговски площи с офиси или даже с хотел. При всички положения обаче планът наподобява, ще е огромен, тъй като това е методът, по който работи компанията, а и теренът го разрешава.

" Смятам, че това ще бъде характерен план за NEPI - огромен, който ще цели да бъде пазарен водач в Пловдив ", разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи " във Forton/Cushman&Wakefield.

Пазарът в Пловдив

Пазар за сходен план в Пловдив евентуално има. В момента в града има два относително дребни опериращи търговски центъра – по-старият и одобрен Mall Plovdiv и по-новият " Марково тепе мол ", който работи от няколко години и към момента търси модела си. Трети търговски център – Plovdiv Plaza (бившият " Галерия " ), беше построен в квартал " Тракия ", само че не съумя да тръгне и беше затворен. Сега с нови притежатели и нова идея той се чака да отвори още веднъж тази есен, като добави нови 35 хиляди кв.м към пазара на търговски площи в града. Това е съвсем колкото отдаваемата повърхност на другите два мола, всеки от които е по към 20 хиляди кв.м.

Шансовете на бъдещия план на NEPI в града ще зависят и от това по какъв начин ще се развие Plovdiv Plaza. " Молът в " Тракия " е ненапълно злепоставен чисто имиджово, тъй като преди време отвори съвсем празен, единствено с един " Карфур " и още няколко наемателя, и изпитваше огромни усложнения, до момента в който работеше. Към днешна дата е ясно единствено, че най-вероятно ще отвори, само че още не се знае каква ще е запълняемостта, тъй че има доста въпросителни към него ", сподели Граматиков.

Решението на NEPI за по-голям план не наподобява нелогично. " Пловдив остана малко по-встрани от това, което се случи в други градове. Реално за толкоз огромен град той е на едно от последните места като площи в търговски центрове на глава от популацията и доста по-назад чисто статистически от Бургас, София, Стара Загора и Варна да вземем за пример ", уточни Граматиков. " Трудно е обаче да се даде оценка на нещо, което би се осъществило на пазара след към 3 години. Зависи от параметрите на самия план, тъй като сега единственото, което се знае, е, че там ще има огромен търговски център ", добави той. Инвеститорът от ЮАР

Южноафриканският NEPI Rockcastle беше основан след сливането на два конкурентни фонда - NEPI и Rockcastle, през предходната година. Инвестициите му са ориентирани към търговски парцели в Централна и Източна Европа. Портфейлът му включва активи в Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Чехия и България, като най-силно е наличието на фонда в северната ни съседка, откъдето идват 73% от приходите му от наеми.

През август 2017 година фондът направи първото си придобиване в България, като посредством локалното си сдружение " НЕПИ Проджект уан " купи " Сердика център " дружно с офис постройката в столицата за 207 млн. евро. Продавач беше " ЕЦЕ Проектмениджмънт ". Месец по-късно посредством второто си сдружение - " НЕПИ Проджект ту ", фондът контракти и най-големият софийски мол - Paradise Center, за 252.9 млн. евро от някогашния притежател " Булфелд ". Самата " ЕЦЕ Проектмениджмънт ", откакто продаде " Сердика център " и имота в Пловдив, е прекратила комерсиална активност при започване на тази година, демонстрира информация в Търговския указател.

Регистрираната предишният ноември " НЕПИ проджект три " към момента няма подписана договорка. Но съгласно няколко източника идващият обект в българския лист на NEPI ще е във Варна. Парцел с история

Някогашната Сточна гара в Пловдив - земя и здания, беше продадена на компанията " Прайм - Държавна сигурност " през есента на 2007 година по времето на тройната коалиция. Сделката беше подписана от министъра на районното развиване и благоустройството Асен Гагаузов (БСП), който отговаряше за държавната благосъстоятелност. Продажбата стана посредством търг с скрито наддаване, в който с изключение на спечелилия участваха още 10 компании, чиито имена по този начин и не бяха оповестени.

Според данни от Имотния указател тогава сдружението е купила малко под 59 дка, а договорът е подписан за 14 млн. лева, или 237 лева./кв.м. Впоследствие купувачът прибавя към парцела още няколко по-малки прилежащи имота, в това число и два купени от общината на сходна цена, с което общата повърхност набъбва до към 65 дка. Така с изключение на терена, който беше продаден на " НЕПИ Проджект фор ", в този момент остават към 29 дка, които не престават да са благосъстоятелност на " Прайм - Държавна сигурност ". Тя е основана през 2004 година със съдружници Дора Праматарова и Соломон Борохов, като последният още идната година излиза от сдружението и на негово място влиза оръжейният търговец и брачен партньор на Праматарова Генчо Христов. През годините двамата имат и други бизнеси, в това число свързваната с Движение за права и свободи " Прайм хаус ". Самият парцел пък е ипотекиран няколко пъти против заем от в миналото доближената до придвижването Корпоративна комерсиална банка (сега в несъстоятелност).

След договорката за пловдивския терен през 2009 година в " Прайм - Държавна сигурност " влиза нов сътрудник - Кирил Захариев. Той е прочут най-много с присъединяване си в " ГМ прес " (обявено в неплатежоспособност в средата на 2016 г.), където държеше 40% от акциите, а посредством сдружението - и дялове в редица медии като вестниците " Стандарт нюз ", " Шоу ", " Новинар ", районните издания " Струма " и " Марица ", уеб страницата blitz.bg и други Захариев има присъединяване и във компании от групата на " Винпром Пещера ". План да наддава дружно с алкохолния производител е имал и различен пловдивски предприемач - мажоритарният притежател на панаира и ръководител на Българска социалистическа партия - Пловдив, Георги Гергов, само че общото им присъединяване е пропаднало. В момента притежатели на " Прайм - Държавна сигурност " са три сдружения - свързаната с " Винпром Пещера " " Галакси пропърти груп ", " Красива Марица " на Ветко Арабаджиев и " АВЦ консулт " на Диляна Борисова, която е сътрудник на Праматарова и Христов в ръководството на някои други компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР