Прегласуване в парламентарните избори в Република Северна Македония ще има

...
Прегласуване в парламентарните избори в Република Северна Македония ще има
Коментари Харесай

Повторно гласуване на парламентарните избори в Северна Македония в някои секции

Прегласуване в парламентарните избори в Република Северна Македония ще има в седем секции в пета и шеста изборна единица, реши на изключително съвещание Държавната изборна комисия (ДИК) на страната. Повторното гласоподаване според с изборния закон в страната ще бъде на 22 май.

На дълго съвещание на 13 май Държавната изборна комисия в страната прегледа тъжби за метода, по който са извършени изборите, подадени от СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и Левица, и взе решение за прегласуване в седем секции поради нарушавания в изборното законодателство.

Пред Административния съд от обединението   " Европейски фронт ", ръководена от ДСИ, оспориха всички решения на ДИК за отменяне на гласуването. Според представителите на обединението останалите партии в съгласуваност с коалиция " ВЛЕН " (Заслужава си) посредством Държавната изборна комисия целят да лишат „ Европейски фонт ” от един или два депутатски мандата, откакто след изборите на 8 май със своите 19 депутатски места обединението се оказа втора политическа мощ в страната. 

В сряда в пети изборен регион в Северна Македония ще се гласоподава наново в две секции в Крушево, две в Долнени, една в Струга и една в Охрид, където право на глас имат общо 3521 гласоподаватели. Разликата сред СДСМ и ДСИ в тези шест секции е 8 гласа.

В шести изборен регион ще се гласоподава в секция в с. Желино, където право на глас имат 992 гласоподаватели, а на изборите на 8 май коалиция " ВЛЕН " завоюва повече гласове в тази секция, само че все пак подаде сигнал за нарушавания в ДИК. В изявление за Канал 5 след изборите зам.-председателят на ДСИ Буяр Османи уточни, че секциите, в които изборите ще бъдат повторени, са определени неслучайно и това са места, на които съперниците им от ВЛЕН могат да създадат поврат в крайното систематизиране на мандатите, „ да вземем за пример в родното място на (председателя на БЕСА, част от ВЛЕН) Билал Касами Желино ”. По думите на Османи от СДСМ също се надяват да получат още един депутатски мандат в пети изборен регион за сметка на " Европейски фронт ".

Напрежението в допълнение се усили поради договарянията, които ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ, партията-победител на изборите, Християн Мицкоски води с ВЛЕН за сформиране на държавно управление. В изявлението Буяр Османи съобщи, че в случай че бъде образувана държавна коалиция без „ Европейския фронт ”, " това ще разгневи всички албанци, които схващат, че гласовете им ще бъдат нулирани и които ще изискват спомагателен механизъм за отбрана “.

На съвещанието на Държавната изборна комисия, на което е взето решението за прегласуване в седемте секции, в които бяха освободени и секционните изборни комисии, не участва заместник-председателят на комисията, издигната от ДСИ, Дитмире Шеху, която имаше друго мнение и по отношение на решенията за анулиране на изборите в тези секции.

Ден преди решението на Администранивния съд, който отхвърли жалбите на „ Европейския фронт ”, „ в качеството си на министър-председател и виновен за изборния развой на президентските и парламентарните избори " Талат Джафери направи изказване в постройката на държавното управление, в което съобщи, че е получил „ сигнали от участниците в изборния развой за тормоз по отношение на опити за изборно инженерство с извънинституционална, междупартийна договореност за гласоподаване по отношение на подадените възражения от участниците в изборите ”.

 По думите му съгласно сигналите изказванията за изборно инженерство са ориентирани към смяна на съотношението на депутатите в Народното събрание „ посредством политическа договорка ”.  

„ Доверието в изборите и демократичния развой, признат и приветстван от всички партии и от интернационалната общественост, в този момент е в ръцете на Административния съд и аз призовавам всички институции да работят според закона, без партийни или политически инструкции от която и да било страна, и да пазят до дъно доверието в изборния развой, без да хвърлят леке ​​върху изразената на изборите воля на жителите ”, съобщи Талат Джафери.

Няколко от членовете на Държавната изборна комисия показаха угриженост по отношение на „ изказванията на политически партии и заемащи висши държавни длъжности, които се отнасят до работата на ДИК по разглеждане на възраженията против парламентарните избори ”.

„ Информираме, че с изключение на персонално унизени и афектирани, и като членове на най-висшата институция за образуване и осъществяване на изборите, сме изложени и на безпочвен и неудобен обществен политически напън и закани за наказателна отговорност заради взетите решения от ДИК ” се споделя в известието, в което се прецизира и че ръководителят на задачата на ОССЕ за наблюдаване на изборите Джилиан Стърк е била осведомена за всичко, предава Българска телеграфна агенция.

От село Разловци в неделя ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че след повторното гласоподаване в пети избирателен регион чака партията му да завоюва още едно депутатско място. Преди дни Мицкоски съобщи, че партията му има обезпечено нормално болшинство от 61 депутати в Народното събрание, като с изключение на 58-те депутати на ВМРО-ДПМНЕ към парламентарната група ще се причислят и депутати, определени от други партии и обединения. Ако след идното прегласуване ВМРО-ДПМНЕ получи още едно депутатско място, тя ще разполага с 62 депутати, преди още да бъдат завършени договарянията за ново държавно управление с ВЛЕН. 

Държавната изборна комисия е подготвена за повторното гласоподаване в седемте изборни секции, което ще се организира на 22 май. Изборните материали ще бъдат доставени в понеделник, а ДИК има подготвеност за организацията и гладкото протичане на изборите, декларира Държавната изборна комисия, представена от медиите в Северна Македония. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР