Преференции предизвикаха нови разправии в младата коалиция на ПП/ДБ след

...
Преференции предизвикаха нови разправии в младата коалиция на ПП/ДБ след
Коментари Харесай

ДБ с повече префернции от ПП. Петков/Василев губят 15 депутатски места

Преференции провокираха нови разправии в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2 април.

 

Поне 6 депутати повече от плануваното ще има екипът на Христо Иванов. Политическа партия и Демократична България си дадоха обещание, че ще разпределят своите 73-ма депутати (колкото бяха в предходния парламент) реципрочно – 53-ма от „ Промяната “ и 20-ма от „ Демократична България “.

 

Е, сметката се оказа изначално неверна, тъй като обединението общо вкара 64 народни представители, само че Политическа партия имаха вяра, че съотношението ще се резервира.Но не.

Освен, че са общо с 9 по-малко от плануваното, партията на Кирил Петков и Асен Василев губи още 6 места, които ще заемат народни представители от Демократична България, класирали се с преференции. Те са от Хасково, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.Сред най-драматичните за Политическа партия рокади се оказа Хасково.

 

Там съпредседателят Асен Василев остана същински шокиран.

Преференциалният избор размести листата и народен представител става третият в нея Катя Панева от Демократична България. Тя е събрала 1669 гласа и измества втория Веселин Недев.

За лидера Асен Василев преференция са дали 1629 гласоподаватели. В Пловдив Милен Матеев от Политическа партия излетя от Народното събрание поради преференциите на Манол Пейков от Демократична България. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли четвъртия доцент доктор Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “.

 

В Пловдив Милен Матеев от Политическа партия е преместен от Манол Пейков от Демократична България. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли шефа на здравната комисия в 48 Народно събрание доцент доктор Антон Тонев от Политическа партия.

 

В Бургас Димитър Найденов от Демократична България, макар че беше отвън сметките, комплициран на неизбираемото шесто място, влиза. За сметка на претендента на Политическа партия Богомил Петков. Плевенчани също наказаха Политическа партия, пускайки в Народното събрание Свилен Трифонов, а не втория в листата Деян Петков, протеже на лидера Радостин Василев.

 

Най-тежък е абсурдът в Русе, където петият Иван Белчев със скромни старания и едвам 236 преференции изхвърля втората Рена Стефанова от Политическа партия, за която преференциалният избор е едвам 135 гласа. Проблемът в Русе е, че Стефанова е персонална номинация на един от огромните донори на Политическа партия - някогашният транспортен министър Николай Събев.

 

 Интригата е огромна, тъй като от Русе до София се приказва, че Стефанова е персонална номинация на някогашният транспортен министър Николай Събев.

Именно поради нея Събев запалил " Промяната ", искайки оставките на Кирил Петков и Асен Василев. Така на финала 53-мата депутати на „ Промяната “ евентуално ще се окажат 38, а 20-те на Демократична България - 26.

 

Така със слаб резултат и разбъркване, 53-мата депутати на “Промяната ” евентуално ще се окажат 38, а 20-те на Демократична България, като се тегли чертата, ще са 26.

 

в София обстановката е не по-малко забавна. Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов (ДБ) е единственият, който ще пренареди листа - тази на ПП-ДБ.

 

Той удря рекордните 8562 преференции, с което е отличник в 23 МИР, след лидера Кирил Петков, който има 11 728, само че по закон не взе участие в разбъркването. Бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова също е играла за разбъркване и има 4218 персонални гласа, само че поради високия резултат на обединението, този път те няма да я реалокират напред. Така трети ще е ген. Атанас Атанасов, а след него са Настимир Ананиев и Васил Пандов. 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР