Префектура иска да ограничи гейминга за децата до един час

...
Префектура иска да ограничи гейминга за децата до един час
Коментари Харесай

В Япония обмислят строга мярка за видеогрите

Префектура желае да ограничи гейминга за децата до един час дневно

Световната здравна организация към този момент призна несъразмерните занимания с видеоигри за болест
(снимка: CC0 Public Domain)

Видеогрите все по-често попадат в полезрението на управляващите по света. В Япония обмислят възбрана за децата да прекарват повече от час дневно в занимания с видео игри, заяви локалното издание The Asahi Shimbun.

В края на предходната година Китай вкара нови правила, които лимитират малолетните да играят видеоигри. Сега сходни ограничения възнамерява и Кагава – най-малката префектура в Япония, ситуирана на остров Шикоку, където живеят към 1 милион поданици.

Префектурният съвет в Кагава предлага децата на възраст под 18 години да бъдат лимитирани във видеоигрите до един час в делнични дни и до 90 минути в почивните дни и празниците. Освен това на учениците от началните учебни заведения може да бъде неразрешено да играят видеоигри и да употребяват интернет след 21:00 часа, а на гимназистите – след 22:00 часа.

В актуалната форма проекторезолюцията не планува никаква отговорност, а единствено предлага на родителите, настойниците и учителите да лимитират времето, което малолетните прекарват във видеоигри и интернет. Независимо от това създателите на самодейността се надяват по този метод да подбуден централното японско държавно управление да предприеме по-строги ограничения.
още по тематиката
Проектът е импортиран в префектурния комитет в Кагава на 10 януари. Предвижда се той да бъде прегледан на пленарно съвещание през февруари 2020 година Преди това решението ще бъде импортирано за публично разискване.

По-рано китайското държавно управление наложи сходни ограничавания на цялата територия на страната, само че те се ползват единствено за онлайн игри, които са по-лесни за контролиране. На малолетните е неразрешено да играят през нощта, до момента в който през делничните дни имат не повече от 90 минути за игри, а в почивните дни и празниците – не повече от три часа.

Освен това за микроплащанията е въведен таван от 200 юана (29 долара) на месец, в случай че играчът е под 16 години, и не повече от 400 юана (58 долара) при положение, че играчът е на възраст 16-18 години. Властите изясняват възбраните с грижа за физическото и психическото здраве на децата и юношите.

През май 2019 година Световната здравна организация призна несъразмерните занимания с видеоигри за болест. Пристрастеността към игрите се дефинира от организацията като модел на държание, който се характеризира с нарушение на контрола върху играта, заграбване на по-висок приоритет на играта спрямо други действия и продължение или усилване на геймърската активност макар появяването на нежелани последствия.

Болестното положение допуска отклоненията да се следят минимум в границите на една година, без да се има поради броят на часовете дневно, прекарани в игри. В същото време Асоциацията за развлекателен програмен продукт, която сплотява най-големите компании за игри в света и сътвори рейтинговата организация ESRB, не е съгласна, че видеоигрите могат да причинят пристрастяване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР