Преекспонира ли се от английските медии расисткият скандал от мача

...
Преекспонира ли се от английските медии расисткият скандал от мача
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Футболните фенове не правят нищо безплатно

Преекспонира ли се от британските медии расисткият скандал от мача сред България и Англия и къде могат да се търсят корените му? По какъв метод ще повлияе той на България и удар по репутацията на страната ли е?

" Дневник " потърси за коментар старшия анализатор от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов, който е и измежду създателите на разбор за футболното безчинство. Според него има две хипотези за абсурда.

Според вас абсурдът се преекспонира от британската преса или в действителност виждате доста сериозен проблем с българските почитатели в тази ситуация?

- И двете неща са правилни. Първо, че се преекспонира и че се очакваше това да стане. Гледах мача, приказвах с хора, които са били на стадиона и те настояват, че е било извънредно безшумно в българските браншове и е имало фактически един случай, а не два, на издаване на маймунски звуци от няколко индивида. Това някак си беше предстоящо и изглеждаше като планувано.

Сега се обрисува догадка, че евентуално на нашите агитки им е платено от някакъв британски жълт вестник. Другата догадка е чисто идеалистична причина да се смъкна Борислав Михайлов от властта в Българския футболен съюз. Проблемът е, че при почитателите нищо гратис няма.

В края на първото полувреме една част от агитката в бранш " Б " напусна стадиона. Как си го обяснявате?

- Ето това ми направи усещане. Тези агитки нормално притискат притежателите на клубовете да им заплащат, с цел да няма произшествия. Обикновено това е с расистки знаци и знаци. На притежателите им стана ясно, че е по-добре да заплащат на почитателите, в сравнение с санкциите на БФС.

По-малко от 24 часа след края на мача Борислав Михайлов подаде оставка. Правилен ход ли е това?

- Стана огромен скандал. И тук поражда въпросът можеше ли това да се предотврати, тъй като още на мача в Англия беше ясно, че се чака сходно нещо. Можеше ли тези хора да ги лимитират да влязат на стадиона? Това по-скоро е проблем на полицията и службите, тъй като това е сравнимо с десен екстремизъм. Крайнодесните им и расистки възгледи са фрагментарни, в доста връзки са и несистематични. Основният им претекст е комерсиален.

Този скандал удар по българския футбол ли и или по българската страна?

- Малко повече е от футбола, тъй като ще има много отрицателно въздействие. Хора от Англия споделиха, че това ще повлияе на идната туристическа година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР