Предвиждат се промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца.

...
Предвиждат се промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца.
Коментари Харесай

Предстоят промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца


Предвиждат се промени в обезпечаването на медикаменти за онкоболни деца. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на чуване в парламентарната комисия по опазване на здравето. Членовете на комисията изслушаха министър Ананиев, шефа на НЗОК Дечо Дечев, шефа на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ " проф. Бойко Коруков и началника на Клиника по детска клинична хематология и онкология към болничното заведение Добрин Константинов във връзка случая с умряло 6-годишно дете, страдало от Синдром на Даун и левкемия.
Има проблем, сподели министър Ананиев и разясни, че според закона отпущането на лекарство става за всеки самостоятелен случай. По думите му посредством идните промени, лечебните заведения ще имат право да декларират медикаменти за по-продължителен интервал от време, а не за всеки обособен случай. Целта е в лечебните заведения да има обезпечени медикаменти за деца с онкологични болести вместо да се търсят незабавно, добави той.
По случая с умрялото дете е предоставена инспекция от Изпълнителната организация "Медицински контрол ", сподели още министър Ананиев.
Процедурата, която е следвала НЗОК по повод комплектоването на документите за лекуване на детето, не е попречила на лечението му, а в болничното заведение са положени всички грижи, акцентира Ананиев.
Разгледаните заявки за лекуване на деца за месец и половина са 360, от които 164 са трансферирани в НЗОК от Фонда за лекуване на деца, сподели Дечо Дечев.
По думите му подобен размер молби във фонда са били обсъждани за 3 месеца. Забавянията, които се получават не зависят от НЗОК, добави Дечев и уточни, че НЗОК не може да принуди което и да е лечебно заведение да даде оферта за лекуване в избран период. Има какво да се поправя в връзките ни с лечебните заведения, сподели още той, само че акцентира, че "начинът на работа, който е бил във фонда, не би трябвало да продължава и отсега нататък ".
Директорът на болничното заведение проф. Бойко Коруков сподели, че всичко, което клиниката е поискала от управлението, е получила и ще продължава да получава.
Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР