Предвиждат нови жестоки мерки за нарушителите на пътя. По-високи глоби,

...
Предвиждат нови жестоки мерки за нарушителите на пътя. По-високи глоби,
Коментари Харесай

Йонко Иванов: Разделянето на Закона за движение по пътищата е политически инат

Предвиждат нови жестоки ограничения за нарушителите на пътя. По-високи санкции, по-дълъг период за отнемане от правоуправление на систематичните извършители на пътя и делене на в този момент настоящия закон на три елементи - Закон за придвижване по пътищата, Закон за водачите на МПС и подобен за пътните транспортни средства.
Санкциите обаче няма да спрат войната на пътя и няма да спасят човешки животи, считат специалистите.

" Вината за големия брой починали в резултат на произшествия у нас не е единствено в водачите, тя е в институциите. След като санкциите за следващ път бяха увеличени не видяхме никаква смяна в статистиката с жертвите. Никой не подчертава на най-важното, а точно, че е належащо образование през целия живот или така наречен фазово образование, което се вкарва от манталитета на децата още в най-ранна детска възраст ", уточни пред Bulgaria ON AIR автоинструкторът Йонко Иванов.

Той бе безапелационен, че новите промени и разделянето на Закона за придвижване по пътищата съставляват, по думите му, един политически дебелоглав.

" Всичко, което визира такива значими тематики би трябвало да бъде обсъждано с специалистите в дадената област. Това обаче не се случва. Също по този начин един закон би трябвало да бъде явен прецизен и наличен за неговите консуматори. Нито едно от тези условия не е изпълнено в трите елементи на механично разграничените закони за придвижване по пътищата ", акцентира Иванов.

За делене на Закона за придвижване по пътищата се приказва от няколко години. Причината за това е, че в този момент настоящият е най-променяният в нормативната база. Предстои категоризиране на нарушаванията и при 3 по-тежки такива в границите на 2 години, с цел да вземем книжката си, ще би трябвало да се явим още веднъж на шофьорски изпит. Скачат и санкциите на пътя, а дистанцията с изключение на мотив за внимание ще стане и мотив за сформиране на актове.

Експертът по пътна сигурност Диана Русинова разяснява, че е неприемливо санкцията за шофиране без винетка да бъде в размер на 400 лева, а за минаване на червен светофар 150 лева, защото второто е доста по-опасно и заплашва човешки животи.

" След като има толкоз жертви това значи, че има нещо доста сбъркано в системата. Нужно е да сменим напълно метода, с цел да намерим правилния път и да сведем броя на починалите до абсолютния най-малко ", добави тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР