Pредвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години

...
Pредвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години
Коментари Харесай

Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!

Pредвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години са: спомагателни стипендии в университетите и увеличение на приема на бъдещи педагози, назначение на повече по-млади хора в учебните заведения и по-големи заплати за учителите.

Това сподели министърът на образованието и науката пред публицисти на интернационалната конференция " Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено обучение - привличане, набиране и подготовка на ефикасни млади учители в образованието ".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

В момента минималната съществена заплата за длъжностите " Младши преподавател " и " Учител " е 760 лв.. Предвижда се при възможни последващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 година, тя да доближи над 1250 лв., а междинната заплата в образованието ще бъде над 1500 лв..

" Важното е като страна, да поддържаме учителските заплати над междинните за страната, това е основно в дълготраен проект, с цел да мотивираме повече младежи да станат учители ", разяснява министър Вълчев.

По думите му дефицит на експерти и на служащи ще има във всички специалности и браншове, само че дефицитът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, в случай че успеем да създадем по този начин, че повече младежи, с високи просветителни резултати, станат учители.

Има малко нарастване на студентите в професионалното направление " Педагогика ", само че за жалост, към момента има понижение на студентите в професионалното направление " Педагогика на образованието по... ", сподели министър Вълчев. Той означи, че това е значимо, тъй като в това направление се образоват бъдещите учители по разнообразни предмети.

Особено обезпокоителен е дефицитът на учители по физика, по математика и по някои други образователни дисциплини, съобщи просветителният министър. Вълчев разгласи, че МОН ще направи осведомителна система, която ще демонстрира къде има дефицит на учители и по кои образователни предмети.

В тази система ще се записват всички завършващи с педагогическа дееспособност, както и имащите такава, само че ще има и информация за педагогическите експерти, навлизащи в пенсионна възраст - по райони и по образователни предмети. Така " ще картографираме " дефицита на учители в страната, разяснява министър Вълчев.

Той заяви, че младите учители в българското учебно заведение - до 35 години, са 8 %, което е релативно малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас в този момент е сред 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали доста български учители.

Затова междинната учителска възраст " малко падна ", а при обикновено възрастово систематизиране тя би трябвало да бъде с 10 години по-малка, изясни просветителният министър.

" Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогичен експерти, в идващите 10 години ", разгласи министър Вълчев. Той сподели, че в идващите години приблизително ще се пенсионират на година сред 4000 и 4500 педагогичен експерти - учители, учебни шефове, логопеди, психолози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР