Предвижда се търговците да имат задължението при продажбата на т.нар.

...
Предвижда се търговците да имат задължението при продажбата на т.нар.
Коментари Харесай

КЗП: Предвиждат нови задължения за търговците на умни устройства

Предвижда се търговците да имат задължението при продажбата на така наречен „ умни артикули ” от вида на " интелигентни " хладилници, смарт телефони и тв приемници да дават в рационален период и съответния програмен продукт, с цел да се реализира съгласуемост. Това сподели Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите, в студиото на bTV във връзка идните промени в Директива за продажбата на артикули.

При недостатък на стока потребителят ще може да избира сред ремонт и подмяна без изискване. Към момента съществуват ограничавания във връзка с методите, по които може да бъде решена такава претенция. „ В процеса на одобряване и одобрение на директивата обаче ще се чуе вероятно думата и на неправителствените потребителски организации, както и на самия бизнес ”, уточни Райков. „ Тъй като става въпрос за нова стъпка в връзките сред консуматори и търговци, допускам, че е допустимо да се позволяват някакви други ограничавания, само че може би ще бъдат доста дребни ”, добави той.  

Константин Райков уточни, че към сегашния миг при предявяване на претенция в първите шест месеца се смята, че дефектът е бил индустриален. В този интервал потребителят не би трябвало да потвърждава, че показалото се противоречие е съществувало все още на покупката. Промяната планува този период да се усили на една или две години.

Основен акцент в измененията е новите правила да обзет, както стандартната търговия, по този начин и онлайн магазините. „ Това за България няма да е нещо ново. Съгласно нашия закон разделът за рекламациите се ползва и за онлайн търговията ”, посочи Райков.

Постигнатото съглашение за измененията би трябвало да бъде доказано от посланиците на държавите-членки, измежду което утвърдено от Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите към Европейския парламент и от Съвета на министрите на Европейския съюз.  

„ Продажбата на дребно е развой, тъй че по-ранното показване на тази инструкция ще приготви търговците да договарят със своите снабдители тъкмо такива условия, каквито те ще би трябвало да извършват ”, разяснява Константин Райков.  

При към 60% от жалбите в Комисията за отбрана на потребителите във връзка дефектни артикули се оказва, че хората имат основателни искания и контролният орган съумява да окаже подпомагане за разрешаването на въпросите. В останалите случаи потребителите или не разполагат с документите за покупката, или не са се обърнали преди този момент към търговеца за изясняване на разногласието, както се изисква по закон.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР