Предвижда се стикерът, че моторното превозно средство е минало годишен

...
Предвижда се стикерът, че моторното превозно средство е минало годишен
Коментари Харесай

Стикер с чип ще показва техническото и екосъстояние на автомобила

Предвижда се стикерът, че моторното транспортно средство е минало годишен механически обзор, да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологичното положение на автомобила. В началото на май ще бъде подготвен образецът на новия стикер, който ще разрешава отдалечен надзор дали колата дава отговор на условията, с цел да е в придвижване. Дали още тогава ще проработи системата зависи от надграждането на системата на техническите прегледи и регистъра за положението на всички транспортни средства. На по-късен стадий се планува даже ГТП стикерът да демонстрира и има ли автомобилът застраховка " Гражданска отговорност ".

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов по време на откриването на интернационалната конференция по пътна сигурност във вторник в София.

В момента при годишния механически обзор автосервизите на териториите на някои общини могат автоматизирано да ревизират дали е заплатен локалния налог на возилото. Данните от уредите, които ревизират техническото положение на колата и предаваните от нея нездравословни излъчвания, се записват на компютъра на сервиза и след това се предават в система на транспортното министерство. При препращането на файловете обаче са вероятни операции и фалшификации. Идеята на транспортното министерство е да получава автоматизирано данните от уредите за инспекция още сега на провеждането й. Голяма част от оборудванията имали програмен продукт за това, настояват от ведомството.

Зелен, жълт и червен знак за еконормите

Снетата при годишния механически обзор информация за еконормите ще се проучва дали дава отговор на три равнища в границите на допустимото. Границите на всяко равнище сега се създават взаимно с екоминистерството и общините. Така върху ГТП стикера ще се слага зелен, жълт или червен знак. Червеният ще значи, че покриването на еконормите е на сериозния най-малко. Ако този най-малко е прекрачен, колата няма да се пуска в придвижване. Това разделяне ще разреши на общините да организират екополитики и да вземем за пример да постановат по-високи налози на колите с червен знак на стикера или да лимитират придвижването им в избрани дни. Възможно е на идващ стадий градовете да се оборудват с уреди за четене на данните от тези стикери и да засичат придвижването им и вероятно да се постановат трафик такси при влизане в центъра, обясниха от транспортното министерство. Ако пък тази система за надзор се разположи по пътищата на страната, незабавно ще се засича дали се движат коли без ГТП, а в случай че в нея се върже и гаранционният фонд, ще е видно и дали автомобилът има гражданска отговорност.

От транспортното министерство не чакат измененията да доведат до повишаване на цената за осъществяване на годишния механически обзор, защото онлайн връзката с централната база данни за МПС-ата у нас и внедряването в стикерите на чиповете с данните е напълно на ниска цена развой.

Собствениците на коли ще имат опция, в случай че са правили поправки за възстановяване на екологичното или техническото положение, да минат още един обзор и да получат нов стикер, плануват в транспортното ведомство.

Засилване контрола над автосерзивите

Паралелно на тези промени се работи по разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три - за придвижване по пътищата, за пътните транспортни средства и за образованието на водачите. В обсега на Закона за пътните транспортни средства ще попадне и активността на автосервизите, върху които ще се ускори контрола за изсветляване на бранша, само че и за повишение на сигурността на придвижване по пътищата, стана ясно от думите на Ангел Попов.

" Това е извънредно комплициран развой, само че е належащо да се направи, с цел да се изсветли бранша, да се понижи нелоялната конкуренция и неточните практики, както и да се подсигуряват правата на хората “, добави той.

По време на форума районният министър Николай Нанков уточни, че ще се премине към цялостна и дълготрайна рехабилитация на пътните сектори, вместо единствено да се кърпят дупки, както това е ставало последните тридесет години. Около 8000 километра републикански пътища и 12 000 километра общински се нуждая от незабавна цялостна рехабилитация, добави той и подсети за систематичния проблем, обвързван с недофинансирането в пътния бранш.

Тол системата няма да е панацея за решаването на този проблем, само че ще усили съвсем три пъти съществуващият финансов запас за пътни поправки, още веднъж уточни Нанков. От 2007 до 2020 година са осъществени или ще бъдат вложени близо 662,4 млн. лв. за възстановяване на пътната сигурност, добави той.

Готови са пътни планове за 3 милиарда лева

По-късно пред публицисти Нанков заяви, че България е подготвена с планове за ограничения и действия за повишение на пътна сигурност за над 3 милиарда лева, които да предложи за еврофинансиране след 2020 година От тях 2.6 милиарда лв. са средства за пътна сигурност по съществуващите пътища и към 730 млн. лв. са за тези, които се планува до 2030 година да бъдат построени - автомагистрали, скоростни пътища, изясни министърът. По думите му, към този момент на база на многогодишната финансова рамка се дебатират тематиката да има умишлен инструмент под формата на стратегия или фонд за пътна сигурност за интервала 2020 - 2030 година

От пътната организация изнесоха данни, съгласно които автомобилният трафик годишно се усилва с 10-15 на 100. Над 10 000 тежкотоварни автомобила минават сега през България, което през зимата носи тежки проблеми, регистрира ведомството.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изнесе статистика, че през 1989 година в България са починали повече от 1200 индивида при произшествия в случай, че колите тогава са били в пъти по-малко. За 28 години пътната ни инфраструктура се усъвършенства, само че не може да доближи това положение, което ни се желае, сподели Балабанов.

Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата, подсети, че един % увеличение на пътната скорост води до три % растеж на броя на починалите при произшествия.

В момента България е на второ място в Европейски Съюз, след Румъния, по брой убити по пътищата - с 95 починали на 1 млн. поданици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР