Предвижда се със средствата да бъдат ремонтирани над 28 обекта

...
Предвижда се със средствата да бъдат ремонтирани над 28 обекта
Коментари Харесай

Общинските съветници одобриха заема от 12 милиона лева за ремонт уличната мрежа в Русе

Предвижда се със средствата да бъдат ремонтирани над 28 обекта в сериозно положение в целия град

След продължителни диспути с 32 гласа „ За “, 1 „ Против “ и 15 „ Въздържали се “ общинските съветници утвърдиха поемането на дълготраен заем от Община Русе за главен ремонт на улици и тротоари в града. Планираните ремонтни действия са част от акцията за огромно възстановяване на градската среда. В нея ще бъдат вложени средства от общинския бюджет, тези, отпуснати от страната, както и такива от кредитна институция.

Максималната сума на кредитното финансиране е 12 млн. лева, като гратисният интервал, в който Общината няма да заплаща отговорности, е 2 години. В същото време ще има опция парите бързо да бъдат вложени и ремонтите да се извършат в границите на 24 месеца.

Стойността на заема е избрана на база на количествено-стойностни сметки на пътни инженери и е съобразена с темповете, с които изпълнителите биха се справили със строителните действия.

Предвижда се със средствата да бъдат ремонтирани над 28 обекта в сериозно положение в целия град, на които не е осъществяван главен ремонт през последните години (121 830 кв. м. улични платна и 32 204 кв. м. тротоари).

Критерият за избор на улиците е те да са с огромна транспортна натовареност, значителност за кварталите и да не са ремонтирани главно през последните няколко години. За всяка улица ще бъде осъществено планиране и главен ремонт на пътната настилка и тротоарите.

Предстои пускане на процедура на спортен принцип, в която финансови институции ще оферират най-изгодните за Община Русекредитни условия. Лихвата се образува от главния лихвен % + закрепена надбавка не повече от 4 пункта годишно, като банките ще се конкурират с оферти, по-ниски от тази стойност.

На провелото се през декември публично разискване бе показана интерактивна карта, съдържаща улиците, които се планува да се асфалтират със заемните средства, тези, които ще бъдат изцяло асфалтирани от ВиК след привършване на Водния цикъл, и тези, които са били ремонтирани в последните 10 години. Картата можете да видите
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР