Предвижда се разходите за здравеопазване до края на 2022 година

...
Предвижда се разходите за здравеопазване до края на 2022 година
Коментари Харесай

Въпреки отпор на опозицията: Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Предвижда се разноските за опазване на здравето до края на 2022 година да бъдат над 6 милиарда лв., което е с над 600 милиона лв. повече спрямо предходната година. Ще се резервира вноската за здравно обезпечаване да е 8% от прихода, като работодателите ще продължат да заплащат 60% от сумата, а чиновниците - 40%.

Обсъждането на бюджета на НЗОК не мина без препирни. Според опозицията бюджетът е „ копи-пейст “ от ГЕРБ, а съгласно ръководещата коалиция е уравновесен път към възможна здравна промяна през юни. Още през цялото време Движение за права и свободи и ГЕРБ заявиха, че няма да го поддържат.

„ За следващ път ние от Движение за права и свободи призоваваме да се търси надпартиен консенсус за промени в опазването на здравето “, съобщи Джевдет Чакъров, който уточни, че тези промени не са по-силите дори на едно ръководещо болшинство.

„ За нас това е най-логичната, най-правилната и най-възможната обстановка, в която ние да използван нашите познания и умения и да подобрим опазването на здравето в България, несъмнено, доколкото е допустимо “, репликира Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “ .

Елена Гунчева от „ Възраждане “ дефинира бюджета като „ прекомерно оптимистичен във връзка с приходите и разочароващ във връзка с разноските “. „ Отново за опазване на здравето се отделят по-малко пари, в сравнение с в Европейски Съюз, където процентът е над 7 на 100 от Брутният вътрешен продукт “, сподели тя.

Според доктор Александър Симидчиев от „ Демократична България “ най-важното е да се спрат кражбите в бранша:

„ Считаме, че планът за Закон за бюджета на НЗОК е формиран в сходство с бюджетната рамка при опазване на размера на здравно-осигурителната вноска и по този начин финансовата обезпеченост е обезпечена в най-висока степен “.

Освен Бюджета на НЗОК, през днешния ден депутатите разискват на първо четене и проектобюджета на Държавното публично обезпечаване. В утвърждения от кабинета и отрасловите парламентарни комисии бюджет на ДОО се залага осъвременяване на пенсиите с 6,1 на 100 от 1 юли. Максималният застрахователен предел се усилва с 400 лв. до 3400 лв. от 1 април, макар възраженията на част от работодателските организации. Осигуряването за земеделските стопани също се усилва фрапантно и се приравнява към минималната работна заплата, която от 1 април би трябвало да доближи 710 лв.. Втората година от майчинството също би трябвало да е приравнена на тази сума, съгласно проектозакона.

Очаква се на следващия ден народните представители да прегледат на първо четене и държавния бюджет за актуалната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР