Предвижда се пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас

...
Предвижда се пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас
Коментари Харесай

Петкова обяви кога се очаква да завърши либерализацията на енергийния ни пазар

Предвижда се цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия у нас да се извърши в границите на от 3 до 5 години , съобщи по време на брифинг пред медиите в Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова.
„ На първо място приказваме за цялостна либерализация за пазара на едро, по-късно на дребно, като сме заложили период сред 3 и 5 години, защото това е развой, който няма по какъв начин да се случи еднократно. Трябва да се подходи доста деликатно, имайки поради, че по отношение на популацията и би трябвало да бъдем извънредно деликатни “, акцентира Петкова.
По думите ѝ подписаното Национално тристранно съглашение сред държавното управление, синдикатите и бизнеса е извънредно значимо, защото урежда визията за развиване в разнообразни браншове, като основна част от него е енергийният.
„ Това е секторът, който директно визира всеки български жител, домакинство и българския бизнес и промишленост. От това по какъв начин ще се развива енергетиката оттукнататък значително зависи какъв брой ще бъде конкурентоспособен и българският бизнес и българската стопанска система “, означи Петкова, представена от Инвестор.
Петкова заяви също по този начин, че е било контрактувано се да бъде създадена ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн.
Министърът разяснява и тематиката за Зелената договорка на Европейската комисия (ЕК), като уточни, че тя дава опция за реализиране на стопански напредък, само че би трябвало да бъде съобразена с българските национални особености.
„ На първо място би трябвало да отстояваме своята енергийна сигурност, тъй като тя е в основата на всичко. Това, което България е заявявала до на сегашния миг като национална позиция във връзка с Зелената договорка: да, ние приветстваме и поддържаме дълготрайната цел на Европейска комисия във връзка с нулевите излъчвания до 2050 година, само че един подобен преход би трябвало да се извърши гладко, да бъде обективен и да не слага под риск енергийната система на страната. Всяка една страна членка би трябвало да има опцията сама да дефинира своя електроенергиен микс “, уточни Теменужка Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР