Предвижда се отстъпка от 20% за всички глоби, платени в

...
Предвижда се отстъпка от 20% за всички глоби, платени в
Коментари Харесай

Предвижда се 20% отстъпка за всички глоби, ако се платят бързо

Предвижда се отстъпка от 20% за всички санкции, платени в период до две седмици след издаването на акта. Това е заложено в плана за промени на Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), който бе оповестен за публично разискване в сряда.

Най-популярната отстъпка сега е за бързо заплащане на санкциите за пътни нарушавания и е 30 %. Промените в закона вкарват нещо ново - идентична отстъпка при бързо заплащане на всички типове санкции. Държавата има изгода от сходна смяна в закона, тъй като тя може да докара до увеличение на събираемостта и да спести пари на бюджета за водене на правосъдни каузи.

В претекстовете към измененията в Закон за административните нарушения и наказания категорично се показва, че отстъпката за заплащане на пътни санкции е довела до повишение на събираемостта с 86 %.

Проектозаконът вкарва процедура и за подписване на съглашение сред нарушителя и наказващия орган. Споразумение няма да може да подписва, в случай че е осъществено закононарушение, предходна е повече от година от издаването на акта и признанията на нарушителя не се поддържат от доказателства. Споразумението няма да може да се апелира пред съда.

Властите ще получават опция да постановат санкции под минимума, в случай че и най-лекото планувано наказване се окаже прекомерно тежко.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР