Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни

...
Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни
Коментари Харесай

Предвиждат големи промени в обучението след 7-ми клас

 Предвижда се да има по-малко непознати езици и повече осведомителни и механически предмети в учебно заведение. Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но следващата година ще намалеят до единствено 23% от всички след 7-и клас.

" Придобиването, владеенето на българския език е преди всичко, само че осведомителните паралелки са от изключителна значимост ", разяснява пред bTV Ваня Кастрева, шеф на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки планува обезпечаване на повече фрагменти на пазара на труда с техническо обучение и специалности, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и естествени науки.

" Трябва да се търси баланс, защото България не се развива единствено сред Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите ученици работят за непознати компании! ", сподели Сергей Игнатов, някогашен министър на образованието.

Предвижда се учебните заведения да трансформират своите паралелки след 7-ми клас. Така, да вземем за пример, в столичното 31-во учебно заведение е допустимо паралелката с непознат език да се трансформира в математическа.

" Емоционално ще бъде мъчно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с потвърден триумф, с висок бал, с цел да я превърнем в нещо, което крие изненади ", разяснява пред bTV Велина Георгиева, шеф на 31 СУЧЕМ " Иван Вазов ".

" Ако пазарът въздейства, майките са още по-силни от пазара! Ако се понижат езиковите паралелки, родители ще почнат да изпращат децата си по-рано на открито ", счита Сергей Игнатов, някогашен министър на образованието.

Промяната в наименованието на профила не значи понижаване на хорариума часове във връзка с проучването на непознатия език.

Няма да има съкращения и нови назначения. Междувременно в столицата се плануват нови специалности в областта на битовата електротехника, осведомителната сигурност и охранителни системи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР