Предвиденото в държавния бюджет за следващата година повишение на учителските

...
Предвиденото в държавния бюджет за следващата година повишение на учителските
Коментари Харесай

По-високите заплати връщат учители към системата

Предвиденото в държавния бюджет за идната година покачване на учителските заплати е довело до по-висок интерес към специалността.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който през днешния ден посети междинното учебно заведение "Св. Св. Кирил и Методий " в град Смядово.

„ Имаме ползи към следдипломните квалификации за придобиване на учителска дееспособност. Имаме нараснало търсене от страна на хора, които са приключили педагогическо обучение, само че не са се присъединили в просветителната система такива, които са излезли на по-ранен стадий и желаят да се върнат в просветителната система “, изясни просветният министър.

По думите му напъните на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници отсега нататък би трябвало да са ориентирани към ежедневната посещаемост и ефикасното включване на децата в учебно заведение.

Вълчев уточни, че в съвсем всички области има най-малко по едно учебно заведение, което е проблематично от позиция на ежедневната посещаемост в учебно заведение и екипите обикалят доста постоянно съответните домове. Според него в по-малките общини се реализира по-лесна съгласуваност, оповестиха от ведомството.

"Децата се познават, учебните заведения имат персонална ангажираност, до момента в който в един огромен град, с огромен самостоятелен квартал е по-трудно да се наблюдават всички деца. Когато едно дете се върне от чужбина, това се открива по-лесно в селата и дребните общини ", разясни министърът.

Той похвали община Смядово за постигнатите положителни резултати по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници. Тук всички действия са обезпечени и проведени добре.

Общината е подкрепила в доста огромна степен просветителните институции, Механизмът също е проведен добре, счита министър Вълчев.

„ Имаме доста положително взаимоотношение с общините, несъмнено остават провокациите с най-големите общини, където са съсредоточени най-вече деца от проблематични групи, от следващата година ще ги подкрепяме с ограничения за десегрегация ", означи министърът.

В Смядово той организира работна среща с представители на локалната власт и шефовете на детски градини и учебни заведения от общината по проблемите на обсега на децата от най-ранна възраст в просветителната система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР