Предвидените над 7 млн. лв. за бонуси в съдебната система

...
Предвидените над 7 млн. лв. за бонуси в съдебната система
Коментари Харесай

Съдебната власт получи още 2 млн. лв. за бонуси

Предвидените над 7 млн. лева за бонуси в правосъдната система няма да стигнат. Затова за спомагателното заплащане на натоварените и спецмагистратите държавното управление отпусна още 2 млн. лева Финансовата инжекция е допълнение към правосъдния бюджет, който тази година е 666 млн. лева

По закон спецмагистратите имат право годишно на до 6 съществени месечни заплати в допълнение. Това предписание работи от началото на предходната година, а поправката беше прокарана сякаш, с цел да бъдат привлечени искащи да работят в спецсъдилищата и прокуратурите, откакто към тях бяха трансферирани делата за корупция по високите етажи на властта. Подозренията обаче бяха, че специфичните
бонуси се дават на спецмагистратите с концепцията, че актовете им ще удовлетворяват ръководещите. Бонусът от 6 заплати годишно за магистратите и чиновниците в профилираните съд и прокуратура е голословна привилегия, гласеше становището на Висшия правосъден съвет (ВСС) в края на 2017 година, когато по неотложност се променяше правосъдният закон по концепция на ГЕРБ, " Обединените патриоти ", " Воля " и Движение за права и свободи. При разискването на бързата законова смяна по този начин и не беше показан разбор на натовареността, който да поддържа въвеждането на сходна мярка. Стана ясно обаче, че пари за сходна смяна няма. Още повече че в отговор на отрицателните реакции против нововъведението, депутатите одобриха, че всички магистрати би трябвало да получават в допълнение заплащане според от натовареността си.

При правенето на бюджета на правосъдната власт за 2019 година Висш съдебен съвет заложи средства за погашение на до три спомагателни заплати на съдиите и прокурорите в натоварените и профилираните органи, напомня lex.bg. Разчетът беше изработен при общ бюджет за системата от 769.4 млн. лева Парламентът обаче гласоподава 666 млн. лева за правосъдната власт, а финансовото министерство предложи да не се дават до три, а по една спомагателна заплата на магистратите от тези органи.

По информация на lex.bg кадровият орган разполага със 7 186 900 лева за
бонуси, а сметките на съвета са малко над 3 млн. лева да отидат за 934 натоварени съдии, 116 400 лева да бъдат разграничени между 31 профилирани съдии, 74 200 лева - между 66 служители в спецсъда, малко над 3.65 млн. лева да бъдат дадени на 1156 натоварени прокурори, 206 300 лева - на 59 спецпрокурори, а 117 900 лева - на 82 служители в спецпрокуратурата. По всяка възможност заложените общо 7 186 900 лева за спомагателните хонорари не доближават и Висш съдебен съвет е изискал отпущането на спомагателни 2 млн. лв..

За Коледа магистратите и правосъдните чиновници получиха по 43.5% от главната си заплата. За коледните награди отидоха общо 9.5 млн. лева, които бяха икономии в бюджета на Висш съдебен съвет.

В началото на годината възнaгpaждeниятa нa вcичĸи cъдии, пpoĸypopи и cлeдoвaтeли бяха увеличени с 10%. Cъщoтo yвeличeниe се отнася и за чиновниците в правосъдната власт. Основната заплата на най-ниското равнище в системата е над 2000 лева, а на най-високото - над 4000 лева

По закон на съдиите, прокурорите и следователите се изплащат всяка година средства за роба или облекло в размер две средномесечни бюджетни заплати. Служителите пък получават за облекла до 2 заплати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР