Предвидени са повече средства за тази година за социалното министерство

...
Предвидени са повече средства за тази година за социалното министерство
Коментари Харесай

Заплатите в социалната сфера ще се увеличат с максимум 15%, заяви Петков

Предвидени са повече средства за тази година за общественото министерство и доста чиновници в неговите структури ще получат нарастване на заплатите, само че откакто завърши процесът на оценяване в края на януари т.г..

Това съобщи през днешния ден общественият министър Бисер Петков по време на блиц контрола в обществената комисия на Народно събрание в отговор на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС.

Самото нарастване се чака да стане при започване на месец май 2018 година и ще бъде най-много с 15%.

Основната ни цел с препоръчаните промени е понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса, сподели още Петков.

Той изясни също, че с предлаганите промени отпада условието към лицата, които не са вписани в комерсиалния указател към Агенцията по вписванията, при заявяване на административната услуга по регистриране в регистъра на доставчиците на обществени услуги да ползват: оригинал или заверено копие на уверение за настоящо положение или регистрация, издадени от способния съд и заверено копие на карта за идентификация по указател БУЛСТАТ.

Агенцията за обществено подкрепяне по длъжностен път ще прави информация в електронната база данни на комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и на указател БУЛСТАТ.

Предвижда се отпадане на периода за пререгистрация на доставчиците на обществени услуги, защото удостоверението за регистрация е безсрочно и няма съображение лицата да се лимитират с съответни периоди за възобновяване на регистрацията им.

Със заключителната наредба на плана на Закон за изменение на закона за обществено подкрепяне се оферират промени и в закона за протекция на детето. Тези промени плануват доставчиците на обществени услуги при заявяване на административната услуга по издаване на лиценз за даване на обществени услуги за деца да не показват: копие от картата за идентификация по указател БУЛСТАТ, уверение за настоящо положение, декларация, че претендентът не е разгласен в неплатежоспособност, не е в произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност и не е в разпродажба и удостоверение за съдимост на лицето, а за юридическите лица – свидетелства за съдимост на членовете на управителните им органи.

Държавната организация за протекция на детето по длъжностен път ще прави информация в електронната база данни на комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и на указател БУЛСТАТ. Единствено физическите лица, извършващи комерсиална активност, и юридическите лица, зародили според законодателството на друга страна - членка на Европейския съюз, или на друга страна от Европейското икономическо пространство, ще показват удостоверение за съдимост на непознатите жители и на членовете на управителните им органи и декларация, че не са оповестени в неплатежоспособност, не са в произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност и не са в разпродажба. Тези лица ще показват и документите, удостоверяващи регистрацията по националното им законодателство.

Депутатите одобриха измененията в закона на първо четене.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР