Предвидени са по 60 лв. на пенсионер за следващите 6

...
Предвидени са по 60 лв. на пенсионер за следващите 6
Коментари Харесай

Кирил и Асен с куп разкрития след заседанието на Министерски съвет

" Предвидени са по 60 лева на пенсионер за идващите 6 месеца ". Това съобщи вицепремиерът Асен Василев на брифинг след съвещанието на Министерския съвет. Той заяви, че добавката ще продължи да се изплаща до юни месец, а по-късно би трябвало да има преизчисляване на пенсиите.

Той показа, че приходната част на бюджета е по-висока от предстоящото.

" На 6-7 януари помощите за бизнеса за декември ще стартират да се изплащат. Правителството заделя близо 2 милиарда лева за помощ на бизнеса за справяне с ценовата рецесия на силата. Това е невиждано ", сподели Василев.

" Имаме 1,2 милиарда лева спомагателни доходи в хазната. Те ще бъдат изпратени към Народно заседание с оферти защо да бъдат употребявани. По този метод ще подсигуряваме бистрота, а не просто да бъде взето решение на Министерски съвет. " Това от своя страна съобщи министър председателят Кирил Петков.

Предложенията на Петков са 750 млн. лева спомагателни добавки към пенсиите, както и 450 млн. лева за спомагателна енергийна помощ за бизнеса. 

" Заедно взехме решение, ще имаме поддръжка за близо 1.5 милиарда лева за преодоляване на рецесията на цените на силата. 1.3 милиарда лева от тях ще са за тока и 200 млн. лева за газта. Най-малките бизнеси би трябвало да бъдат подкрепени по най-хубавия метод ", съобщи Петков, а след това засегна тематиката с назначенията във външно министерство, които разбуниха духовете.

Хората, които има досиета към някогашната Държавна сигурност няма да бъдат назначени в Министерството на външните работи, заяви министър председателят Кирил Петков. По-рано изтече информация, че в екипа на външния министър Теодора Ганчовска, която е от квотата на Има Такъв Народ, има фрагменти на Държавна сигурност. Сред тях е и някогашният началник на ДАНС Петко Сертов.

" Тези хора няма да бъдат назначени или в случай че това към този момент е станало, те ще бъдат освободени ", безапелационен бе министър-председателят. Той разкри, че въпросните оферти са били направени персонално от министър Ганчовска.

" Всеки министър има право да предлага своя екип, само че след това ние в съдружния формат обсъждаме дружно и решаваме дали тези назначения съответстват с нашите условия ", изясни още Петков.

" Теодора Ганчовска беше доста градивна когато разбрахме тези данни и сподели, че ще бъде самодейна да освободи лицата. Хората се назначават на база някаква експертиза, след това се появява спомагателна информация и се взема извънредно решение. Но, в този случай няма да има взаимни отстъпки ", добави министър председателят.

Кирил Петков разяснява също по този начин, че изявлението на военния министър Стефан Янев, че " няма потребност войски на НАТО да бъдат разполагани в България ". По думите му става въпрос за персонално мнение, което не е официална позиция на държавното управление.

" Темата не е разисквана в държавното управление или пък с нашите сътрудници. Ние сме и ще бъде деен член на Европейски Съюз и НАТО и този вид решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Вярваме, че продължаването на политиката на НАТО и Европейски Съюз в региона на източната ни граница минава през  максимално потребление на изкусен пъти и мирни средства. Това е българския интерес - да нямаме в съседство военно състояние ", сподели министър председателят.

" Този вид решения не може да се взимат на база на персонално мнение, би трябвало да има експертни разбори, да забележим плюсовете и минусите. Но, колкото по-малко е фокуса върху военния капацитет и повече върху дипломатическия капацитет е по-добре за България ", съобщи Петков запитан за персоналното му мнение по тематиката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР