Предвид все още неокончателното решение на Върховния административен съд (ВАС),

...
Предвид все още неокончателното решение на Върховния административен съд (ВАС),
Коментари Харесай

Напълно възможно е куп глоби за лъжи по КПП-тата и за ходене в парка да отпаднат

Предвид към момента неокончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), което касае анулацията на предварителното осъществяване на общо 4 заповеди на здравния министър Кирил Ананиев по време на изключителното състояние, е изцяло допустимо куп наложени наказания по тях да отпаднат. Въпросът е, че с цел да се случи това, би трябвало да бъдат изпълнени избрани условия. Това обявиха пред Actualno.com юрист Петър Славов, народен представител от 43-тото Народно заседание и юрист Любомир Владикин, член на Контролния съвет на Софийската адвокатска гилдия.
За какво става въпрос – измежду посочените заповеди е тази, с която беше наложена възбрана на визитата на паркове, както и въвеждането на контролно-пропусквателен пункт в регионалните градове , с категорично разрешение през тях да могат да минават единствено отиващи по работа, по здравословни аргументи или с цел да се върнат на сегашен или непрекъснат адрес. В тази заповед е и разпореждането сред 8:30 и 10:30 в магазините да не вървят хора под 60-годишна възраст!
Друга значима заповед е тази за наложителна 14-дневна карантина за идващи от чужбина българи или за непознати жители с непрекъснато престояване на българска територия. Само че заповедта е за българи, идващи от избрани страни – по-късно това беше променено да важи за всички, идващи от чужбина в България.
Според юрист Славов и юрист Владикин всеки, който е обжалвал наказателното разпореждане за наложена му санкция и/или наказване по въпросните заповеди, ще завоюва, в случай че Върховен административен съд реши на втора инстанция същото, което и в този момент т.е. на първа . Причината е, че наложените санкции и наказания ще са незаконосъобразни, а откакто са обжалвани, още не са влезнали в действие. Неслучайно с измененията през Закона за здравето 2 дни преди края на изключителното състояние направиха по този начин, че всички заповеди на Ананиев да се смятат за общи административни актове, подсети юрист Славов.
Пред Actualno.com юрист Славов показа, че настоящето решение на Върховен административен съд е " дребен пробив " и несъмнено демонстрира, че може и да се стигне до приемане на компенсации поради нанесени вреди в резултат на заповеди на здравния министър. Примерът от съответното дело, гледано в този момент от Върховен административен съд, е явен – в случай че поради незаконосъобразно осъществяване на заповед не успееш да се върнеш да речем на работа, страната т.е. данъкоплатците ще заплащат. Проблемът е в бавното правораздаване, счита Славов, съгласно който за такива каузи, по заповеди на Ананиев, е следвало да се работи в интензивен ритъм, за дни, а не да се продължава с месеци и съдът да излиза с решения против държавните дейности и в интерес на жителите дълго време откакто дадена заповед към този момент не работи!
Още: " Правна неначетеност по време на изключително състояние "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР