Предвид силния икономически растеж и недостига на квалифициран персонал, най-важната

...
Предвид силния икономически растеж и недостига на квалифициран персонал, най-важната
Коментари Харесай

ИПИ: Бюджет 2018 г. може да е с излишък и с по-ниски данъци

Предвид мощния стопански напредък и дефицита на дипломиран личен състав, най-важната промяна е тази в образованието, смятат икономистите на ИПИ.

© Надежда Чипева
5537 лева коства на всеки поданик бюджет 2018, по калкулации на ИПИ. На всеки се падат и по 3309 лева насъбран дълг.

Увеличаване

5537 лева коства на всеки поданик бюджет 2018, по калкулации на ИПИ. На всеки се падат и по 3309 лева насъбран дълг.

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Бюджет 2018 беше признат на първо четене в зала след вял 3-часов спор
9 ное 2017
Работодателите не поддържаха осигурителния бюджет за 2018 година

Причината е административното повдигане на минималните прагове
27 окт 2017
Голямото харчене

С бюджета за идната година държавното управление усилва рекордно разноските, само че ще ги разпределя по същия неефикасен метод
27 окт 2017 По време на стопански напредък държавното управление би трябвало да натрупа остатъци, с цел да може да посрещне последствията от нова възможна рецесия. Вместо това бюджет 2018 още веднъж е плануван на недостиг от 1.1 милиарда лева, в него липсват и промени, които да създадат растящите разноски на страната по-ефективни. За това предизвестиха икономистите от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), които за 15-а поредна година показаха своя различен бюджет. Той е с позитивно бюджетно салдо от над 1.1 милиарда лева, по-ниски налози и усъвършенствани разноски. Според икономистите по този метод обществените финанси ще се стабилизират, ще се ограничи безконтролното консумиране на средства и ще се основат условия за промени. Те допълват, че Европейска комисия редовно предлага остатъци при напредък на стопанската система, дефицити при спад.

" Имаме остатък към ноември от 2.4 милиарда лева, стопанската система пораства рекордно, подвигат се някои налози, и в това време в бюджета за другата година държавното управление залага недостиг. Тези три неща не би трябвало да се случват дружно ", разяснява Петър Ганев, старши икономист в ИПИ.

По-малко налози, по-умни разноски

Икономистите обръщат внимание, че през годините разноските на държавното управление непрекъснато порастват, без значение от политическата и икономическата конюнктура. По време на рецесия обаче приходите понижават - с към 6% от Брутният вътрешен продукт, което докара до бюджетни дефицити след 2009 година

" Само с помощта на насъбраните остатъци във фискалния запас България съумя да избегне доста по-страшна финансова рецесия през 2009 - 2010 година ", отбелязва Десислава Николова, основен икономист в ИПИ. В началото страната можеше да разчита на тези пари вместо да се финансира при неизгодни условия на външните пазари. Калоян Стайков пресмята, че в случай че преди рецесията разполагаемите средства във фискалния запас са били към 9% от Брутният вътрешен продукт, в този момент те са под 6%.

Според ИПИ някои налози могат да бъдат отстранени, защото са неефективни и ненужно товарят както бизнеса, по този начин и хората. Такива са данъкът върху дивидентите, върху лихвите, върху застрахователните награди и понижената ставка на Данък добавена стойност в туризма. От института са на мнение, че страната може да замрази нарастването на минималната работна заплата, осигурителните прагове и повишаването на осигурителната вноска с още 1 прочие пункт от януари и все пак бюджетът може да е на плюс.

Това може да стане, като се усъвършенстват настоящите разноски. За това е нужна промяна в администрацията, която да понижи щата, само че и да направи държавните чиновници по-ефективни и да разреши те да взимат по-високи заплати.

Друг надценен разноски съгласно анализаторите са тези за вложения. Изпълнението им обичайно е под плануваното, а в края на годината това, което остава, се разпределя за заплати, обществени и други настоящи разноски. От думите на Калоян Стайков е нужно премахването на сходни квазибуфери и основаването на действителни, какъвто е бюджетният остатък.

На фокус е образованието

На фона на мощния стопански растеж през последните две години, дефицитът на дипломиран личен състав се трансформира във все по-належащ проблем. А с цел да се адресира, предизвикването е просветителната система. " Необходимо е в най-кратки периоди финансирането на образованието да се обвърже с постигнатите резултати, да се основат съответни тласъци за привличане на млади и амбициозни учители и действително да се вкара дуалното обучение ", смятат специалистите на института.

Реформата в образованието е сложена на фокус в тазгодишния отчет на ИПИ, само че надалеч не е единствената сфера, която се нуждае от промени. Такива са и обществената и здравната система. В своя бюджет ИПИ предлага разтрошаване на монопола на здравната каса и прекачване на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни фондове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР