Предвид несигурната среда, икономическата политика е изправена пред сериозни предизвикателства.

...
Предвид несигурната среда, икономическата политика е изправена пред сериозни предизвикателства.
Коментари Харесай

МВФ: Забавяне на растежа и двуцифрена инфлация в България през 2022 година

Предвид несигурната среда, икономическата политика е изправена пред съществени провокации. Въпреки че възобновяване от провокираната от пандемията рецесия се откри трайно, войната в Украйна се чака да има съществено икономическо влияние, в това число посредством закъснение на растежа и ускорение на инфлацията. Това показва в изказване екипът на Международния валутен фонд (МВФ), който организира постоянната си задача у нас в интервала 5-15 април и беше управителен от Жан-Франсоа Дофан.
Фискалната политика би трябвало да продължи да дава съответна здравна и икономическа поддръжка, да отговори на потребностите, произлизащи от войната, и да регистрира неизвестността, като в същото време се стреми да заобикаля про-инфлационен напън. Банковият бранш е добре капитализиран, само че поради неподходящата среда финансовата политика би трябвало да остане бдителна, съгласно специалистите на Фонда.
В същото време политиките би трябвало да адресират дългогодишните структурни провокации, изключително по отношение на повишението на виталния стандарт, понижаване на неравенствата и поддръжка на зеления преход. Предвид присъединението към еврозоната, политиките, които подкрепят доближаването на приходите с сътрудниците от Европейски Съюз, получават още по-голяма значимост. Планът за възобновяване и резистентност, подсилен от европейски фондове, има решаваща роля в тези области. Подкрепяме съсредоточаването на старания на управляващите върху подобряването на ръководството и битката с корупцията, обявиха от екипа на МВФ.
Българската стопанска система сподели резистентност, преминавайки през поредност от шокове. Благодарение на поддръжката с разнообразни политики, стопанската система се възвърне през 2021 година макар постепенно отминаващата пандемия и продължителната политическа неустановеност, които оказаха негативен резултат върху вложенията. Към средата на предходната година Брутният вътрешен продукт надвиши равнището си от преди рецесията и растежът доближи 4,2 % през 2021 година, с помощта на мощното ползване, поддържано от забележителна фискална поддръжка и динамичен растеж на заплатите, на фона на мощното възобновяване на пазара на труда. Въпреки това, както в доста други страни, инфлацията се форсира доста, тласкана от спирания на световните вериги за доставки, възходящи цени на суровините, увеличаващи се разноски за труд и устойчиво вътрешно търсене. Тя доближи 8,4 % през февруари 2022 година и обхвана необятен кръг от артикули и услуги.
Възстановяването набираше скорост, само че войната в Украйна ненадейно помрачи вероятностите и доста усили несигурността. Икономическите последствия от войната ще се материализират най-вече посредством по-високи цени на суровините, по-ниско търсене от страна на комерсиалните сътрудници и влияние на несигурността върху вложенията, като по едно и също време с това би трябвало да се поддържат и бежанците. Високата енергийна взаимозависимост от Русия съставлява сериозна накърнимост. От друга страна, финансовият бранш има доста дребна директна експозиция към Русия или Украйна. Предвид бързото развиване на събитията, е мъчно да се планува мащабът на въздействието на войната, показват още от Фонда.
Растежът се планува ориентировъчно да доближи близо 3 % тази година, до момента в който инфлацията евентуално ще доближи двуцифрени стойности. Рисковете биха могли да влошат вероятностите, заради по-силни странични резултати от войната в Украйна, наново усилване на заболяемостта от Коронавирус, продължителни спирания на веригите за доставки и по-бързо от предстоящото стягане на световните финансови условия, считат от Фонда.
Фискалната политика би трябвало да бъде гъвкава поради огромната неустановеност, само че към този момент се обрисуват някои целесъобразни промени, които могат да се одобряват с преразглеждането на бюджета в средата на годината. Въз основа на нашите макроикономически догатки, бюджетът за 2022 година, признат през февруари, ще докара до фискален недостиг от към 3 % от Брутният вътрешен продукт на касова основа, който е подобен с недостига от предходната година. Тази политика реализира добър баланс сред поддръжката за възобновяване поради негативното влияние на войната в Украйна и устрема да не се подхранва инфлацията. Ще бъде належащо да се приложи еластичен метод при плануваното преразглеждане на бюджета в средата на годината, защото могат да се появят нови потребности и цели и да се материализират опасности. Това може да наложи смяна на целите и вероятно разхлабване на фискална позиция в по-голяма степен от плануваното все още, което ще разреши и ниското равнище на обществения дълг.
Подкрепяме преориентацията на сегашния бюджет към повече обществени вложения, само че мащабът на плануваното нарастване по отношение на предходната година може да не дава отговор на потенциала за асимилиране на средствата. Стартирането на новите планове може да се наложи да се стане поетапно. Обратно на това, номиналното заледяване на заплатите, което е заложено в настоящия бюджет, може към този момент да не е желателно при висока инфлация. По-общо казано, политиката на заплатите би трябвало да се основава на повсеместен обзор на заплатите и заетостта в обществения бранш, декларират специалистите.
Актуализацията на бюджета би трябвало да регистрира новите потребности, зараждащи от войната в Украйна, да вземем за пример във връзка с продоволствената сигурност и даването на решаваща поддръжка за бежанците. Освен това, с цел да се отчетат възможни непредвидени разноски, обновеният бюджет също ще би трябвало да усили запаса за непредвидени разноски. Субсидиите за електрическа енергия за фирмите и краткотрайните тавани на цените на силата за семействата помогнаха за намаляване на въздействието на високите цени. Подкрепата обаче може да бъде приспособена посредством последователно изместване от тези съществуващи механизми към директна поддръжка към семействата, които се нуждаят от нея. Това освен би запазило приемливостта на цените на силата, само че би било и по-справедливо, би спомогнало за понижаване на фискалните разноски и би насърчило енергийната успеваемост.
На този стадий от възобновяване и поради дефицита на работна ръка, който се появява още веднъж в някои браншове, ние поддържаме последователното унищожаване на схемата за задържане на работни места „ 60/40 “, която изигра основна роля по време на Коронавирус рецесията, само че наподобява към този момент не е нужна.
Увеличенията на пенсиите и ad hoc добавките върху пенсиите оказа помощ за поддържането на приходите на пенсионерите по време на пандемията, само че разноските за тях в допълнение оказват напън върху пенсионната система, която така и така е в систематичен недостиг. Цялостният обзор на пенсионната система би спомогнал за създаването на промени, ориентирани както към нейната резистентност, по този начин и към обезпечаването на съответно равнище на пенсиите.
Желателно е в средносрочен проект да се възнамерява фискална консолидация, като тя би трябвало да бъде съпроводена от промени както в приходната част, по този начин и във връзка с ръководството на разноските.
Фискалната нерешителност е целесъобразна предвид на застаряването и свиването на популацията, режима на паричен съвет и нуждата от опазване на буфери в светлината на несигурната външна среда. Възможностите за справяне с дълготрайните обществени и капиталови потребности могат да бъдат доста увеличени посредством: Преглед на данъчната система за увеличение на приходите и преразпределението. Реформата на ниската плоска ставка на налога върху приходите на физическите лица може да помогне за основаването на фискално пространство и за понижаване на неравенствата. Също по този начин краткотрайното понижаване на ставките на Данък добавена стойност за определени артикули и услуги, въведено като мярка за поддръжка в условия на Коронавирус, би трябвало да бъде прекратено, защото то няма целеви темперамент и е регресивно.
Подобряването на институционалното и административно ръководство на обществените вложения би освободило запаси за финансиране на поддръжка, развиване на инфраструктура, би спомогнало за увеличение на усвояването на външни средства и за понижаване на уязвимостта към корупция. Преразглеждането на размера, насочването и състава на обществените разноски би могло да способства за понижаване на неравенството в приходите и обезпечаването на равни благоприятни условия.
Повишаването на успеваемостта на разноските за обучение би асъдействало за потребление на капацитета му за понижаване на неравенствата, като в същото време са нужни и промени за възстановяване на даването на публични здравни услуги.
Надзорът на финансовия бранш би трябвало да следи за допустимо увеличение на кредитния риск и други странични резултати от войната в Украйна, показаха от МВФ. По време на пандемията корекциите в политиките във финансовия бранш помогнаха за поддръжка на кредитните потоци и ликвидността на кредитополучателите. Банковият бранш остава добре капитализиран, ликвиден и печеливш. Кредитът за семействата понастоящем нараства с бързи темпове, воден от жилищното ипотечно кредитиране, до момента в който фирменото кредитиране остава подтиснато. Българска народна банка реагира вярно, като анулира обвързваните с Коронавирус макропруденциални ограничения и разгласи последователно увеличение на антицикличните финансови буфери. Надзорните органи би трябвало да продължат да подсигуряват, че банките ще наблюдават от близко за допустимо утежняване на качеството на активите и ще ръководят самодейно необслужваните заеми, защото кредитните опасности могат да се покачат под въздействието на фактори като възходящите цени на суровините, употребявани от предприятията, увеличаващи се лихвени проценти, отсрочено влияние на отдръпването на поддръжката, оказвана по отношение на Коронавирус, или поява на несъответствия в жилищния пазар.
Фокусът на държавното управление върху подобряването на ръководството и оправянето с корупцията е от значително значение и ние го поддържаме, показват още от екипа на МВФ. Всъщност подобряването на успеваемостта на правосъдната власт и правосъдната самостоятелност и отчетност, дружно с укрепването на правната рамка за битка с корупцията, може да изиграе значима роля за повишение на етичните стандарти, подсилване на върховенството на закона и поощряване на по-приобщаващ напредък. Реформите в тази област следва да бъдат съпроводени от ограничения за възстановяване на ръководството на обществените вложения и успеваемостта на разноските. Продължаващите старания за усилване на ограниченията за попречване на изпирането на пари и рамката за битка с финансирането на тероризма също ще допринесат за понижаване на рисковете от корупция и ще допринесат за по-висока финансова честност. Освен това поддържаме промените за продължение на привеждането в сходство на ръководството и надзора на държавните предприятия с насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, според Закона за обществените предприятия, признат през 2019 година За да се подсигурява бистрота и отчетност.
Усилията за оптимално потребление на цифровите технологии и поощряване на нововъведенията могат да спомогнат за повишение на икономическия капацитет. Преодоляването на пропуските в цифровите умения, вложението в цифрова инфраструктура и насърчаването на екосистема от цифрови започващи компании са основни цели за възстановяване на интеграцията на цифровите технологии в бизнес моделите на компаниите и повишение на продуктивността. Подкрепяме настоящите промени в тези области, както и проектите за поощряване на по-иновативна стопанска система, в това число посредством по-тесни връзки сред университетските среди и предприятията.
Енергийната политика би трябвало да балансира потребностите в кратковременен и средносрочен проект. Смекчаването на резултатите от климатичните промени е значим политически приоритет за България, защото нейните излъчвания на парникови газове са по-високи, в сравнение с в други страни от Европейски Съюз, спрямо размера на стопанската система, макар че през последните години се следи прогрес. С началото на войната в Украйна обезпечаването на енергийна сигурност посредством различни доставки за минимизиране на икономическите разстройства се е трансформирало в непосреден приоритет. Стратегията за декарбонизация на България цели последователно понижаване на ролята на въглищата, увеличение на потреблението на възобновими енергийни източници и възстановяване на енергийната успеваемост на постройките и в транспортния бранш.
Ние поддържаме плануваните вложения във възобновимите енергийни източници и енергийната успеваемост и следва да бъдат ускорени доколкото е допустимо, защото те ще оказват помощ по едно и също време за възстановяване на енергийната сигурност и понижаване на излъчванията на парникови газове. След като цените на силата спаднат, поддържането на тласъци за икономисване на сила, вложения във възобновими източници и понижаване на ролята на въглищата посредством ценови механизми и фискални принадлежности ще бъдат от значително значение за поддръжка на прехода към зелена стопанска система, обявиха от екипа на МВФ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР