Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра

...
Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра
Коментари Харесай

Столична община се оплака, че няма инструмент да карантинира принудително бездомните

Предвид рецесията с ковид, 83 бездомни има настанени в Центъра за бездомни хора в София. Капацитетът е 170 места, а за последните 10 души са прибрани 26 души.
По думите на Пепи Джуренов, шеф на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в София, има разделяне на хората в два обособени блока – с цел да се поддържа строга карантина. Имаме задоволително защитни средства, сподели той пред Нова телевизия и добави, че най-трудно е да се опазва " вътрешният ред ".
Категорично е неразрешено на ползвателите на обществената услуга да излизат. Подписва се декларация, добави Джуренов.
Има обаче и още много бездомни по улиците на София. А Джуренов изясни, че с цел да одобряват нови хора, има три метода. Първият – Министерство на вътрешните работи или лекари да ги докарат. Вторият – да ги докара някой самарянин. Третият – сами да дойдат. Джуренов обаче призна, че за доста бездомни улицата е дом и те не желаят да се разделят с него.
Експертът от Столична община Мина Йовчева разяснява, че имало и мобилни екипи към Следствен отдел към окръжна прокуратура, които ходели и обяснявали на бездомни, че има опция да бъдат настанени. Но и тя се оплака, че доста бездомни не желаят да отиват в Кризисния център. С помощта на доброволци се раздава топла храна и това се употребява като мотив бездомните да дойдат в центъра. „ Нямаме инструмент, с който принудително да ги вкараме в спешните центрове ”, добави Владимирова.
Още: " Италия скоро ще задмине Китай по заболели от ковид, Испания удължи изключителното състояние "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР