Предвид епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията

...
Предвид епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията
Коментари Харесай

Апелативен съд – София ще гледа мерките за неотклонение дистанционно

Предвид епидемиологичната конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 на територията на страната и оповестеното с Решение от 13.03.2020 година на Народното събрание изключително състояние, ръководителят на Апелативен съд – София арбитър Даниела Дончева с писмо от 17.03.2020 година е предложила на административните ръководители на съдилищата в апелативния регион при техническа опция първоинстанционните производства по член 64 и 65 Наказателно-процесуален кодекс (касаещи взимане и изменение на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “) да бъдат реализирани отдалечено – посредством видеоконферентна връзка, скайп-връзка или по различен метод с местата, където се намират арестуваните, оповестяват от съда.

Данаил Кирилов: За София дано работят всички нотариуси, които имат куража

Препоръчано е и да се коментира на обвинените лица процесуалната опция да не се явяват в производствата по въззивна инспекция на първоинстанционните избрания. Препоръките се основават на това, че по този метод доста ще се понижи рискът от разпространяване на COVID-19.

Във връзка с епидемиологичната конюнктура и за предварителна защита, в Софийски градски съд и Софийски областен съд е основана нужната организация и е обезпечена техническата опция за отдалечено разглеждане на производствата по ограничения за неотклонение, както и по делата по Закона за здравето, посредством скайп-връзка, като за задачата е осъществена нужната съгласуваност с Групово дело „ ИН “, ЦПЗ „ Проф. Н. Шипковенски “, ЦПЗ-София и ДПБ „ Св. Иван Рилски “.

Целта на подхванатите ограничения е обезпечаване в оптималната степен отбраната на здравето и живота на всички участващи в правосъдните производства лица – в това число съдии, правосъдни чиновници, жители и юристи. Наред с това дежурните деловодители на Софийски градски съд дават на отворените входове на постройката документи по незабавните каузи, избрани от Висш съдебен съвет, каквито да вземем за пример са обезпечителните заповеди.

В същото време регистратурата на Софийски градски съд не е серпантина и продължава да приема писма и колета от всички куриерски компании в страната, както и да обработва постъпилите посредством е-поща и факс бумаги.



Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР